Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Domowa kiełbasa chorizo

3.0
(15)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

boczek 1 kg
Kolendra cała Prymat 1 łyżka
sól 2 łyżki
Pieprz czarny grubo mielony Prymat 1 łyżeczka
kminek 1 łyżeczka
cukier 1 łyżka
czosnek 1 łyżka
brandy 1/2 szklanki
ocet winny 1/4 szklanki
oregano 1 łyżeczka
karkówka 2 bez kości
Papryka ostra mielona Prymat 1,5 łyżki
Papryka słodka mielona Prymat 1,5 łyżki
Sól peklowa drobnoziarnista Prymat 1,5 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Domowa kiełbasa chorizo

Mięso i boczek umyć a następnie wstawić na noc do zamrażalnika.
Uwaga w składnikach brakuje witaminy C, bo system nie pozwolił jej wpisać, jest bardzo potrzebna!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Następnego dnia wyjąć, pokroić w kostkę i zmielić przez grube sitko – moje sitko było chyba za drobne (oczka – 1 cm). W dużym garnku/misce wymieszać zmielone mięso z przyprawami, octem, brandy, rozpuszczoną witaminą C, solą, cukrem, solą peklową.

Odstawić do lodówki na 24 godziny. Korzystając z maszynki do mięsa z nakładką po tym czasie napełnić grube naturalne jelita farszem kiełbasianym. Formować kiełbaski o długości ok. 20 cm i powiesić w suchym przewiewnym miejscu na 8 tygodni. Jeśli miejsce jest odpowiednie kiełbasa już po 4 tygodniach powinna być dobrze przeschnięta.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Margo1 19.06.2014 10:38
Bardzo lubię domowe wyroby
Seba 19.06.2014 08:38
fajny przepis
jasiek 13.05.2014 13:32
taka domowa musi być świetna
gacopierz23 17.04.2014 21:22
taka domowej roboty najlepsza
Kejti 09.03.2014 09:32
Rewelacyjny przepis godny wypróbowania :-)
dwa pokoje z kuchnią 05.03.2014 20:32
super! dziękuję za odpowiedź :)
Anna169Hosz 03.03.2014 12:11
Witami na C jest potrzebna podobno, żeby nie rozwijały się jakieś bakterie... dokładnie nie wiem jakie, ale osoba od której mam przepis mówiła, że jest niezbędna :)
Lidzia 28.02.2014 17:46
Koniecznie trzeba wypróbować.
Alex_M 28.02.2014 12:29
rewelacja :)
dwa pokoje z kuchnią 28.02.2014 09:46
Bardzo zaciekawiła mnie ta wit C. Nigdy nie robiłam żadnych kiełbas, więc nie mam tu żadnej wiedzy- czy można prosić o informacje, jakie zadanie spełnia tu wit. C? Z góry dziękuję :)
Edith85 28.02.2014 08:33
rewelacja :D
Iwa27 28.02.2014 08:03
musze zrobic koniecznie!
norweska20 28.02.2014 08:02
smakowita..pycha
brioszka 28.02.2014 07:55
uwielbiam chorizo! super pomysł :)
Konczi 28.02.2014 07:39
super przepis
babajaga1969 28.02.2014 06:10
pyszna taka domowa kiełbasa
Sroczka 27.02.2014 23:41
Przepis wart wypróbowania.
Niki22 27.02.2014 23:04
bardzo ją lubię :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak