Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Domowa kiełbasa

2.0
(4)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mięso wieprzowe 7 kg
mięso wołowe bez kości 3 kg
Sól peklowa drobnoziarnista Prymat 75 gram
sól 75 gram
Pieprz czarny mielony Prymat 4 łyżeczki
czosnek 8 główek

Przepis i sposób przygotowania na: Domowa kiełbasa

Kroki postępowania

1
Mięso zmielić przez maszynkę o średnich oczkach.
Krok 1 - Domowa kiełbasa foto
2
Czosnek obrać, przecisnąć przez wyciskarkę do czosnku. Dodać do mięsa. Następnie wsypać: sól, pieprz i wymieszać na jednolitą masę.
Krok 2 - Domowa kiełbasa foto
3
Miskę z mięsem postawić w zimne miejsce na 12 godzin( najlepiej na noc).
Krok 3 - Domowa kiełbasa foto
4
Następnego dnia przy pomocy specjalnej nakładki do maszynki do mięsa, napełniać czyste jelita i zawiązywać sznurkiem.
Krok 4 - Domowa kiełbasa foto
5
Przygotowaną kiełbasę należy uwędzić w wędzarni ok. 2 godziny. Po wędzeniu, parzyć we wrzącej wodzie ok. 5 minut.
Krok 5 - Domowa kiełbasa foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gibli 17.02.2015 11:30
domowa najlepsza:)
Margo1 03.02.2015 13:42
Nie robiłam domowej kiełbaski
Katarzyna59 30.01.2015 18:44
domowa najlepsza
jagoda5913 30.01.2015 11:22
Świetnie wygląda ,lecz trudniej zrobć
dodi 30.01.2015 11:15
uwielbiam. mniam
Grazyna0211 30.01.2015 11:10
taka domowa najlepsza ten smak i zapach
Konczi 30.01.2015 10:56
Ale świetnie wygląda, zapachniało domowymi wyrobami

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak