Domowa kaszanka

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kasza gryczana

    1 kg
  • woda

    8 szklanek
  • podroby

    3,5 kg
  • mięso wieprzowe

    1,5 kg
  • krewetki

    0,5 litra
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    3 łyżeczki
  • Pieprz ziołowy mielony Prymat

    2 łyżeczki
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

    4 łyżeczki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Domowa kaszanka foto
Podroby i mięso zalać wodą w garnku. Ugotować do miękkości. Ugotowane wyjąć powstałego rosołu, (Rosołu nie wylewać, później będzie potrzebny). Wystudzić. Pokroić na mniejsze kawałki.
Krok 2 - Domowa kaszanka foto
Kawałki mięsa i podrobów oraz skórki zmielić przez maszynkę o średnich oczkach.
Krok 3 - Domowa kaszanka foto
Kaszę parzyć na wodzie o podanej proporcji. Następnie przełożyć do garnka i wstawić do lodówki. Wlać pare łyżek rosołu lub przykryć (żeby nie zrobiła się sucha).
Krok 4 - Domowa kaszanka foto
Krew zagotować. Ostudzić, przekręcić przez maszynkę o drobnych oczkach.
Krok 5 - Domowa kaszanka foto
Do garnka z kaszą wlać krew, dodać tyle rosołu, żeby masa nie była za bardzo gęsta. Wsypać pieprz czarny, pieprz ziołowy i sól. Dokładnie wymieszać. Powstałą masę wkładać do specjalnych foli, zawiązywać sznurkiem. Tak przygotowaną kaszankę włożyć do garnka z gotującą się wodą, gotować ok. 30 minut. Następnie wyciągać z wody. Ostudzić. Można przechowywać w lodówce lub zamrozić.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
dodi 30.01.2015 11:15
ale pysznosci

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat