Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Domowa karpatka

3.0
(13)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

woda 1 szklanka
margaryna 1/2 kostki
jajko 5 sztuk
mąka 1 szklanka
mleko 500 ml
cukier 1/2 szklanki
mąka ziemniaczana 4 łyżki
mąka pszenna 4 łyzki
żółtko jajek 3 sztuki
masło 1 kostka

Przepis i sposób przygotowania na: Domowa karpatka

Przygotowujemy ciasto. Wodę gotujemy z margaryną, gdy zacznie wrzeć zdejmujemy z ognia i dodajemy mąkę ciągle mieszając. Stawiamy na ogień i gotujemy 2 minuty ciągle mieszając. Odstawiamy do ostygnięcia. Gdy ciasto jest już zimne dodajemy po 1 jajku i miksujemy. Dzielimy na 2 części każdą z części pieczemy w formie wysmarowanej masłem i wysypanej mąką. Pieczemy ok 30 minut w 190 stopniach. Wyjmujemy studzimy.

300 ml mleka gotujemy z cukrem, w pozostałym mleku ucieramy mąkę i żółtka. Gdy mleko się zagotuje zdejmujmy ognia wlewamy druga część mleka i dokładnie mieszamy wstawiamy ponownie na ogień i doprowadzamy do wrzenia ciągle mieszając. Budyń studzimy. Masło ucieramy i dodajemy powoli budyń. Gotowym kremem smarujemy ciasto i przekładamy drugim. Dociskamy. Posypujemy cukrem pudrem , polewamy polewą.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

pawlito 21.04.2014 10:58
smacznie wygląda
Moniasaa 08.01.2014 06:35
wygląda cudnie
Magula 02.01.2014 09:11
lubię karpatkę
Luki 02.01.2014 07:59
Przepyszna domowa karpatka
Wiesława1 02.01.2014 07:49
przepyszna karpatka
V_kuchareczka 01.01.2014 22:17
przepysznie wygląda
everay 01.01.2014 22:13
mniam mniam mniam
Patriszja
Patriszja 01.01.2014 22:00
smacznie wygląda :)
Rycerz
Rycerz 01.01.2014 21:14
mniam mniam
maciek7 01.01.2014 20:51
pyszne ciasto

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak