Domowa karkówka pieczona

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • Czosnek suszony Prymat

    1 łyżeczka
  • kolendra

    1 łyżeczka
  • Pieprz kolorowy ziarnisty Prymat

    1 łyżeczka
  • sól kamienna

    1 łyżeczka
  • jałowiec

    12 ziaren
  • olej

    2 łyżki
  • Zioła prowansalskie suszone Prymat

    1 łyżka
  • karkówka

    1 bez kości
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Domowa karkówka pieczona foto
Rozetrzeć w młynku sól, pieprz, kolendrę, jałowiec, wymieszać z czosnkiem.
Posmarować mięso olejem, skropić sosem tabasco i posypać zmieloną mieszanką od zewnętrznej strony. Karkówkę włożyć w siatkę do szynki, posmarować całość olejem i obtoczyć w ziołach.
Krok 2 - Domowa karkówka pieczona foto
Włożyć do rękawa do pieczenia i odstawić na 12 godzin do lodówki.
Krok 3 - Domowa karkówka pieczona foto
Mięso wyjąć z lodówki przynajmniej na 1 godz. przed pieczeniem. Piekarnik nagrzać do 175 stop. i piec 1,5 godz.
Krok 4 - Domowa karkówka pieczona foto
Karkóweczkę ułożyć na liściach sałaty, udekorować

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
danusia19671 23.06.2013 16:15
Nie Pyzeczko nie trzeba rozcinać karkówki, to ja się pomyliłam w przepisie. Ale już poprawiłam. Dzięki za uwagę.
Izabela77 22.06.2013 21:30
moje ulubione mięsko
SmacznaPyza 22.06.2013 21:11
"zwinąć w ciasny rulon" - to wcześniej rozciąć tę karkówkę na płat ?
Janina 22.06.2013 20:16
Bardzo dobre własne wyroby
berys18 22.06.2013 19:34
własne mięsko najlepsze

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat