Przepis i sposób przygotowania na: Domowa jałowcowo -czosnkowa
Mięso dokładnie wymieszać i odstawić w zimne miejsce na minimum 12 godz.
Po tym czasie mięso spróbować i przeważnie trzeba je doprawić do smaku solą i pieprzem bo przez noc mięso wchłonie przyprawy i jest jałowe, ja z całego mięsa odkładam 1/4 masy mięsnej i do tego dodaję majeranek po sparzeniu mam białą kiełbasę.
Mięso które mi zostało mieszam z rozgniecionymi ziarnami jałowca na taką porcję mięsa daję nie więcej jak 15 ziaren, ale jak ktoś woli to oczywiście może dać więcej.
Masą mięsną przy pomocy specjalnej końcówki nabijamy jelita i formujemy pętka don wędzenia większe na białą kiełbaskę mniejsze.
Z powodu na warunki pogodowe tym razem kiełbasę całą najpierw lekko sparzyłam, a potem została uwędzona.
Najlepiej jednak długo wędzić surową kiełbasę, ale nawet tylko upieczona jest pyszna.