Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Domowa jałowcowo -czosnkowa

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mieszane mięso wieprzowe 8 kg
podgardle wieprzowe 2 kg
Sól peklowa drobnoziarnista Prymat 4 dag
Przyprawa do wieprzowiny klasyczna Prymat 3 opakowania
pieprz czarny 5 ziarenek
czosnek 4 główki
ziarna jałowca 10-15 sztuk
DODATKOWO:
cienkie jelita wieprzowe 6 metrów

Przepis i sposób przygotowania na: Domowa jałowcowo -czosnkowa

Wszystkie mięso skręcić przez maszynkę na największych oczkach sitka dodać do niego posiekany czosnek, sól peklową, przyprawę do wieprzowiny około 3-4 łyżek pieprzu i dolać 3/4 litra wody.
Mięso dokładnie wymieszać i odstawić w zimne miejsce na minimum 12 godz.
Po tym czasie mięso spróbować i przeważnie trzeba je doprawić do smaku solą i pieprzem bo przez noc mięso wchłonie przyprawy i jest jałowe, ja z całego mięsa odkładam 1/4 masy mięsnej i do tego dodaję majeranek po sparzeniu mam białą kiełbasę.
Mięso które mi zostało mieszam z rozgniecionymi ziarnami jałowca na taką porcję mięsa daję nie więcej jak 15 ziaren, ale jak ktoś woli to oczywiście może dać więcej.
Masą mięsną przy pomocy specjalnej końcówki nabijamy jelita i formujemy pętka don wędzenia większe na białą kiełbaskę mniejsze.
Z powodu na warunki pogodowe tym razem kiełbasę całą najpierw lekko sparzyłam, a potem została uwędzona.
Najlepiej jednak długo wędzić surową kiełbasę, ale nawet tylko upieczona jest pyszna.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Olga_SK 11.04.2013 19:15
domowa kiełbaska jedyna słuszna :D
Ewa104 11.04.2013 16:45
Oj,ale mam ochotę na taką swojską,dobrze doprawioną,kiełbaskę.
adelajda 11.04.2013 16:31
domowa kiełbasa najlepsza !
TEtalicha 11.04.2013 16:13
nie ma to jak swój wyrób-tez robie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak