Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Domowa granola

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

płatki owsiane 3 szklanki
otręby owsiane 1 szklanka
rodzynki 200 gram
morele suszone 100 gram
migdały 100 gram
wiórki kokosowe 50 gram
żurawina 50 gram
jagody goji 50 gram
pestki dyni 50 gram
słonecznik łuskany 50 gram
sezam 50 gram
miód prawdziwy 3 łyżki
olej 2 łyżki
Przyprawa do piernika ciast i deserów Prymat 1 łyżeczka
cynamon 3-4 laski

Przepis i sposób przygotowania na: Domowa granola

W garnuszku rozpuszczamy miód i dodajemy olej, mieszamy do połączenia się składników. Płatki, otręby i wiórki kokosowe dzielimy na 2 miski. Do jednej miski dodajemy przyprawę, dynię, sezam, słonecznik i posiekane migdały (można je wcześniej sparzyć i obrać - pomyślałam o tym po fakcie). Zawartość miski wysypujemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, polewamy rozpuszczonym miodem i dokładnie mieszamy.
"Mają być dobrze pokryte syropem , ale składniki nie powinny się ze sobą sklejać, gdy tak się stanie, dosypać trochę suchych składników z drugiej miski."

Piec w 150 stopniach przez 25 - 30 minut często mieszając.

W drugiej misce mieszamy posiekane morele, rodzynki, żurawinę, jagody i ostudzoną upieczoną mieszankę. Przesypujemy do słoika i dodajemy kilka lasek cynamonu.

Smacznego :)

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

as28 11.05.2013 07:25
mniam mniam
Jesteśmy tym, co jemy 09.05.2013 12:09
zaletą domowej granoli jest właśnie to, że dodajemy to co lubimy :)
SmacznaPyza 09.05.2013 11:51
też robię sama granolę - dodaję to co lubię :)
Olga_SK 09.05.2013 09:19
też sobie muszę wreszcie zrobić granolę, żeby mieć na śniadanka :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak