Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Domowa gotowana szynka

2.0
(4)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Składniki

karkówka 1 kg
Sól peklowa drobnoziarnista Prymat 1 łyżka
Kminek mielony Prymat 1 łyżka
Majeranek suszony Prymat 1 łyżka
ząbki czosnku 4 szt

Zalewa

woda 2 l
majonez 3 łyżki
przyprawa uniwersalna Kucharek 3 łyżki
ząbki czosnku 5 szt
sól 2 łyżki
Ziele angielskie całe Prymat 4 ziarna
Liść laurowy suszony Prymat 2 szt

Porada

Zamiast karkówki można użyć fileta z indyka lub szynkę.

Przepis i sposób przygotowania na: Domowa gotowana szynka

Kroki postępowania

1
W moździerzu wymieszać: sól peklową, kminek, suszony majeranek, posiekany czosnek. Natrzeć mieszanką mięso obwiązane siatką i pozostawić w naczyniu z pokrywką w lodówce na 12 godzin.
Krok 1 - Domowa gotowana szynka foto
2
Przygotować zalewę: do wody dać majonez, przyprawę Vegeta, ziele angielskie liść laurowy, sól, ząbki czosnku, wymieszać i zagotować.
Krok 2 - Domowa gotowana szynka foto
3
Do gotującej się zalewy dać mięso w siatce. Gotować przez ok. 30 minut. Ostudzić zalewę nie wyciągając mięsa. Po wystudzeniu wyjąć mięso. Ponownie zagotować zalewę. Do gotującej się zalewy włożyć mięso i gotować przez ok. 45 minut. Wystudzić mięso w zalewie, po czym wyjąć. Przechowywać szynkę w lodówce.
Krok 3 - Domowa gotowana szynka foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

mirosława4 16.04.2015 15:06
smaczna lubimy

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak