Domowa esencja waniliowa

Domowa esencja waniliowa

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • laska wanilii

    3 szt
  • wódka

    200 ml
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Do wyparzonego słoika lub innego szklanego naczynia, które będzie można szczelnie zamknąć, wlewamy wódkę. Laski wanilii dzielimy na pół, a następnie kroimy wzdłuż. Nie musimy wyskrobywać nasionek.
Naczynie dokładnie zamykamy i odstawiamy na 2 miesiące w chłodne i suche miejsce, nie może to być jednak lodówka.
Tak przygotowaną esencję możemy przechowywać bardzo długo.
Natomiast gdy zużyjemy już jej połowę, dolewamy do niej wódki i wkładamy nowe laski wanilii, nie usuwając tych starych.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (8)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Kolorowa 09.01.2014 18:33
Super esencja ;)
Klausia 05.11.2013 12:37
też taką mam :)
Habibi 02.10.2013 16:56
Też taką robię :) Ma aromat nieporównywalny do sztucznych olejków waniliowych... w trakcie zużywania dolewam nieco alkoholu i dokładam świeżą wanilię :)
idealme 02.10.2013 16:25
pyszności! :)
patryska76 02.10.2013 16:23
Ciekawy przepis, na pewno wykorzystam ;)
Renata9 02.10.2013 16:18
pomysłowa ta esencja waniliowa
sylwia_mc 02.10.2013 15:47
genialny pomysł
elka72 02.10.2013 15:43
Świetny pomysł z tą esencją,do wypieków będzie doskonała:)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat