Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Domowa chałka

3.0
(13)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 30 dkg
jajko 1 sztuka
mleko ciepłe 1/2 szklanki
masło roztopione 5 dkg
cukier waniliowy 4 łyżki
cukier kryształ 2 łyżki
sól szczypta
drożdże świeże 1,5 dkg

Przepis i sposób przygotowania na: Domowa chałka

Mąke przesiewamy do miski,dodajemy sól,jajko,cukier waniliowy i cukier zwykły,stopiony tłuszcz i drożdże rozmieszane z mlekiem.Wyrabiamy elastyczne ciasto(ciasto jest dobrze wyrobione gdy odchodzi od naszej reki i scian miski).Formujemy kulke z ciasta,miske przykrywamy sciereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1 godz. do podrosniecia

Nastepnie dzielimy ciasto na 6 czesci i formujemy wałeczki.Bierzemy po 3 wałeczki i przeplatamy jak warkocz.Przenosimy chalke na blaszke wyłożoną papierem do pieczenia i odstawiamy na 1/2 godz.do podrosniecia.

Po podrosnieciu smarujemy jajkiem i posypujemy kruszonką lub cukrem perlistym.

Pieczemy około 30 min. w 180°C.

Przepis pochdzi z bloga"miłosc w brzuchu mam" ,lekko zmieniony na moje potrzeby.

Z podanej porcji powstaja 2 mniejsze lub 1 duża chałka.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bernadeta1 03.10.2013 00:13
nigdy nie piekłam a ta zachęca do zrobienia
LoLa 17.05.2013 12:34
tez ją zrobiłam pyszna jest
Ola1984 17.05.2013 12:21
Też piekę chałkę. Idealna na leniwe śniadanie w weekend :)
magdziorka6 17.05.2013 11:27
pyszna do mleczka
Lampencjo 17.05.2013 10:50
świetna chałka
Megg 17.05.2013 09:44
wygląda bardzo smakowicie
Gracer 17.05.2013 09:18
pyszna i domowa mniam mniam
iziona 17.05.2013 08:25
Domowe pieczywo jest najlepsze
adelajda 17.05.2013 08:21
bardzo smacznie wygląda
Habibi 17.05.2013 08:13
Uwielbiam domową chałeczkę :) ...dawno nie piekłam, ale również mam wypróbowane przepisy :)
Cranberry 17.05.2013 07:45
Pyszności :)
iwi 17.05.2013 07:43
Prosta i pyszna.
Janina 17.05.2013 07:37
Piekłam w postaci bułki- nie zaplatałam, ale teraz będzie warkocz ;)
msmors 17.05.2013 07:31
uwielbiam chałkę i często ją robię
Olga_SK 17.05.2013 07:17
jeszcze nie miałam okazji robić, ale chyba się skuszę - widzę, że to wcale nie jest takie trudne, jak mi się wydawało :)
Bogusiaz 17.05.2013 06:58
to co domowe zawsze najlepsze
Barbara13 17.05.2013 00:13
Polecam bo jest naprawdę pyszna.U mnie znika w mgnieniu oka:)
Bernadeta1 17.05.2013 00:04
koniecznie muszę wypróbować bo kusi wyglądem

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak