Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

domowa chałka

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Ciasto:
mleko ciepłe 110 ml
cukier 4 dag
jaja 1 sztuka
drożdże 15 dag
aromat waniliowy 1 sztuka
sól 1 szczypta
mąka 1 szklanka
kruszonka
masło 1 łyżka
cukier puder 2 łyżki
mąka 4 łyżki
winogrona czerwone 5 dag

Przepis i sposób przygotowania na: domowa chałka

W ciepłym mleku wymieszaj drożdże, łyżkę cukru i mąki. Odstaw na 15 minut do wyrośnięcia. Do miski przesiej pozostałą mąkę, dodaj cukier, żółtko, krople aromatu, sól, wlej rozczyn i zagnieć ciasto. Odstaw do wyrośnięcia. Z masła, cukru pudru i mąki zagnieć kruszonkę. Ciasto podziel na pół, uformuj dwa wałki i uformuj chałkę. Przełóż do formy, posmaruj białkiem, posyp kruszonką i winogronami. Piecz przez 30 minut w temperaturze ok. 180 stopni.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak