Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Domowa biała szynka

2.0
(8)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.
Aromatyczna, pachnąca przyprawami, parzona szynka to moja propozycja domowej wędliny. Świetnie smakuje w kanapce, sprawdzi się również w roli przekąski na imprezowym stole.

Składniki:

Na szynkę w postaci 2 sztuk myszki:

szynka bez kości 2 kilogramy

Solanka do peklowania:

woda 1.25 litra
Sól peklowa drobnoziarnista Prymat 100 gramów
przyprawa w płynie 2 łyżki
Liść laurowy suszony Prymat 6 sztuk
ziele angielskie 10 sztuk
Pieprz czarny ziarnisty Prymat 10 sztuk
Owoc jałowca cały Prymat 10 sztuk
Zioła prowansalskie suszone Prymat 2 łyżki
ząbki czosnku 3 sztuki

Przepis i sposób przygotowania na: Domowa biała szynka

1. Solanka:
Jedną szklankę wody zagotować, dodać liście laurowe, ziele angielskie, pieprz, jałowiec, zioła prowansalskie i przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość gotować przez około 5-7 minut i pozostawić do wystudzenia. Następnie wlać do pozostałej ilości wody, dodać peklosól, maggi i całość dokładnie wymieszać.

2. Do gotowej solanki włożyć szynki, wstawić do lodówki i pozostawić na około 4-5 dni. Szynki codziennie obracać aby równo się zapeklowały.

3. Po tym czasie szynki przełożyć do siatki i dokładnie zawiązać z każdej strony.
Domowa biała szynka

4. W dużym garnku zagotować wodę, włożyć szynki i parzyć przez około 70-80 minut utrzymując temperaturę wody 85 stopni (nie wolno gotować !). Po tym czasie szynki pozostawić do wystudzenia.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bożena Matuszczyk 13.11.2018 16:54
Pyszna wędlinka ,nie ma jak domowej roboty.;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak