Przepis i sposób przygotowania na: Domácí škvarky
1. Umytą i osuszoną słoninę kroimy w kostki o wymiarach 2 - 3 centymetrów, lub paski o wymiarach 1 x 3 cm. Ważne, aby wszystkie kawałki były równe, wtedy zyskujemy gwarancję, że wytopią się w jednakowym czasie. Słoninę przekładamy do garnka, podlewamy kilkoma łyżkami wody i ustawiamy mały płomień. Powinna wytapiać się bardzo powoli. Mały dodatek wody sprawy, że tłuszcz zacznie się wytapiać łatwiej i nic się nie przypali.
2. Gdy większość tłuszczu ze słoniny się wytopi, zlewamy 3/4 smalcu, a do garnka ostrożnie wlewamy mleko i wytapiamy resztę tłuszczu. Gdy smalec przestanie się pienić, a skwarki będą złote i chrupiące, dokładnie zlewamy tłuszcz. Gorące skwarki osuszamy na papierowym ręczniku, posypujemy solą i pieprzem, pozostawiamy do ostygnięcia. Zimne skwarki przekładamy do szczelnego szklanego naczynia i chowamy do lodówki.