Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Domácí škvarky

Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

słonina 1 kg
mleko 3,2% 200 ml
Pieprz czarny mielony Prymat 1/2 łyżeczki
sól do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Domácí škvarky

Przygotowanie:
1. Umytą i osuszoną słoninę kroimy w kostki o wymiarach 2 - 3 centymetrów, lub paski o wymiarach 1 x 3 cm. Ważne, aby wszystkie kawałki były równe, wtedy zyskujemy gwarancję, że wytopią się w jednakowym czasie. Słoninę przekładamy do garnka, podlewamy kilkoma łyżkami wody i ustawiamy mały płomień. Powinna wytapiać się bardzo powoli. Mały dodatek wody sprawy, że tłuszcz zacznie się wytapiać łatwiej i nic się nie przypali.
2. Gdy większość tłuszczu ze słoniny się wytopi, zlewamy 3/4 smalcu, a do garnka ostrożnie wlewamy mleko i wytapiamy resztę tłuszczu. Gdy smalec przestanie się pienić, a skwarki będą złote i chrupiące, dokładnie zlewamy tłuszcz. Gorące skwarki osuszamy na papierowym ręczniku, posypujemy solą i pieprzem, pozostawiamy do ostygnięcia. Zimne skwarki przekładamy do szczelnego szklanego naczynia i chowamy do lodówki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Margo1 10.01.2017 16:53
podoba mi sie
Smaczna_B 11.08.2014 17:44
Bardzo oryginalny smakołyk :)
kuklik 08.08.2014 21:11
bardzo interesujący dodatek mleka
kloruś 08.08.2014 11:01
ciekawa propozycja... podobna do naszych skwarek ze smalcu
PaniMISIOWA 08.08.2014 10:49
oj to musi być kaloryczne! ale bym spróbowała
marcia7 08.08.2014 10:20
ciekawy prysmak
Noruas 08.08.2014 09:56
Pierwszy raz widzę taki przepis, wygląda apetycznie!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak