Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Dojrzewający schab z pończochy

5.0
(36)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Przepis na dojrzewający schab z pończochy. Schab najpierw obtaczany w cukrze, potem w soli, leżakowany w lodówce jest na koniec umieszczany jest pończosze do ususzenia. Popularny sposób na uzyskanie domowej wędliny.

Składniki:

sól 1/2 szklanki
cukier 1/2 szklanki
Majeranek suszony Prymat 2-3 łyżki
Czosnek suszony Prymat 1 łyżka
Papryka słodka mielona Prymat 1 łyżka
Zioła prowansalskie suszone Prymat 2 łyżki
pończocha 1 sztuka
schab 1 kilogram

Przepis i sposób przygotowania na: Dojrzewający schab z pończochy

Leżakowanie mięsa w cukrze i soli, a potem suszenie to znany sposób na zrobienie domowej, mającej wyśmienity smak wędliny. Przepis dla cierpliwych, ale efekt jest wyśmienity. Taki długodojrzewający schab w pończosze pozostaje smaczny znacznie dłużej niż tradycyjna wędlina ze sklepu.

1. Schab dobrze myjemy, osuszamy i oczyszczamy z błon. Wkładamy go do wysokiej miski (mięso będzie puszczać dużo wody) i obtaczamy w cukrze. Miskę zaklejamy folią spożywczą i wkładamy na 24h do lodówki.

2. Następnego dnia mięso myjemy, osuszamy i obtaczamy w soli. Ponownie zaklejamy folią i wkładamy na 24h do lodówki.

3. Trzeciego dnia schab myjemy, osuszamy i obtaczamy w ulubionych przyprawach. Miskę zaklejamy i wkładamy na 24-48h do lodówki.

4. Po tym czasie wyjmujemy mięso z miski i delikatnie umieszczamy w pończoszce. Robimy supeł i wieszamy wędlinę na 5 dni w suchym i przewiewnym miejscu (u mnie to karnisz blisko grzejnika). Gdy już się wystarczająco wyczekamy możemy się cieszyć domową, pyszną wędliną. Smacznego!

Wędlina może leżakować o wiele dłużej niż ta kupna ze sklepu.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Oleole 04.02.2024 12:42
Zacytuję córkę,,petarda". Myślę że nic dodać nic ująć. Ledwo wkładam do siatki ten w przyprawach a surowy w cukrze ląduje w lodówce. Gorąco polecam. Miałam inny przepis ale ten jest lepszy.
Doradca Smaku 06.02.2024 15:50
Nic dodać, nic ująć! Dziękuję za Twoją opinię. Pozdrawiam, Doradca Smaku :)
Jagódka77 13.05.2014 14:23
bardzo fajny i ciekawy przepis, a wędlina na pewno pyszna
Kulinarna Ja 30.01.2014 20:30
Niestety nie znam takiego kanału na Youtube, a przepis mam od znajomej. Nie ładnie tak bezpodstawnie ludzi oskarżać bo kto mieczem wojuje ten od miecza ginie....
18.01.2014 21:33
Po pierwsze to przepis z youtube-a z kanału ostra jazda po patelni - nie ładnie od kogoś ściągać. Po drugie to sprawdzony przepis i na pewno dobry.
monia2005 18.12.2013 11:34
U mnie wisi karkówka ,ale taki schab na pewno wypróbuję .
Beata999 18.12.2013 01:36
Jeszcze nigdy takiego nie jadłam,a wygląda apetycznie.
treonina 17.12.2013 23:19
ale bym taki spróbowała... pycha!
kasienka23 17.12.2013 21:05
przymierzam się do zrobienia takiego schabu!
mufinka79 17.12.2013 20:38
Schabik pięknie wygląda, jak polędwica :)
Christopher 17.12.2013 19:52
U mnie pończoszka już wisi.Mam trochę inny przepis.Później wypróbuję Twój.
irenka 17.12.2013 19:20
super przepis,na pewno pyszny schab
Katarzyna54 17.12.2013 19:17
fajnie wygląda
malaczarna23 17.12.2013 19:14
apetyczny schabik
Aleksandra/Olcia 17.12.2013 19:11
super,mniam
elka72 17.12.2013 19:09
Wygląda bardzo apetycznie :)
patryska76 17.12.2013 18:54
Pyszny schabik ;-)
Niki22 17.12.2013 18:48
pięknie wygląda ;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak