Przepis i sposób przygotowania na: Dodatek do mięsa - aronia z jabłkiem
Aronia do mięsa sprawdzi się idealnie na obiad. Pamiętaj, że ten przepis z aronii należy zacząć przygotowywać dzień wcześniej! Zapoznaj się z przepisem na dodatek do obiadu, aby poznać wszystkie kroki.
1. Aronię dokładnie płuczemy, odsączamy na sicie i wkładamy w pojemniczkach do zamrażarki na co najmniej 1-2 dni.
2. Po upływie tego czasu aronię rozmrażamy, zalewamy wrzącą wodą i odstawiamy na 2 godziny, a następnie odcedzamy.
3. Jabłka dokładnie płuczemy, obieramy ze skórki. Usuwamy gniazda nasienne i ścieramy na tarce o grubych oczkach.
4. Wodę zagotowujemy w garnku, najlepiej o grubszym dnie. Dodajemy cukier i dokładnie mieszamy do całkowitego jego rozpuszczenia. Gdy syrop trochę zgęstnieje, dodajemy starte jabłka i aronię.
5. Smażymy na średnim ogniu przez 10 minut.
6. Odstawiamy na całą noc, a następnie smażymy na średnim ogniu około 30 minut, a więc do czasu, aż powstanie czerwona gęsta galaretka. Doprawiamy do smaku sokiem z cytryny. Ja miałam dosyć słodkie jabłka, więc wykorzystałam cały sok z 2 cytryn.
7. Aronię wkładamy do niedużych słoiczków i pasteryzujemy przez 7-8 minut.