Długo pieczone żeberka w domowym BBQ Tomka Jakubiaka

Długo pieczone żeberka w domowym BBQ Tomka Jakubiaka

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Lista składników

  • żeberka wieprzowe

    1,8-2 kg
  • kmin rzymski

    1 łyżka
  • papryka słodka mielona

    1 łyżka
  • pieprz czarny mielony

    1 łyżka
  • sól

    1 łyżka

Sos BBQ

  • boczek wędzony

    1 kg
  • cukier brązowy

    1 szklanka
  • cebula

    4 szt.
  • czosnek

    8 ząbków
  • ocet winny czerwony

    1/4 szklanki
  • ketchup łagodny

    1,5 l
  • piwo porter

    500 ml
  • sos sojowy

    80 ml
  • sos worcestershire

    1 łyżeczka
  • woda

    1 szklanka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Tomek Jakubiak poleca:
Kmin, paprykę, pieprz oraz sól dokładnie wymieszaj i natrzyj nimi żeberka, wstaw na 3–4 godz. do lodówki. Piekarnik nagrzej do 65°C i wstaw rozłożone na blachę żeberka. Piecz 12 godz. (możesz spokojnie zostawić do pieczenia na noc, w tej temperaturze się nie spalą). Po upieczeniu bardzo delikatnie wyjmij kości i ostudź żebra. Pod koniec pieczenia przygotuj sos BBQ.
Boczek wędzony wrzuć do 3-litrowego garnka i gotuj na bardzo małym ogniu, aż się rozpadnie, a płyn zamieni w mocno esencjonalny wędzony wywar.
W drugim garnku podgrzej cukier, aż powstanie karmel, i wrzuć posiekaną cebulę oraz czosnek. Chwilę duś, po czym dodaj resztę składników i około ¼ szklanki wędzonego wywaru. Gotuj na małym ogniu minimum 3 godz. Mieszając, staraj się nie dotykać dna, na pewno sos lekko się przypali i lepiej nie odrywać tej warstwy, aby sos nie stał się gorzki. Przestudzone żeberka nasmaruj BBQ i wrzuć na grilla lub do pieca nagrzanego do 230°C. W piecu przekręcaj często, aby się nie spaliło.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Hrabina w kuchni

10.10.2014 20:49
Wyglądają obłędnie :) ale czas pieczenia zwalił mnie z nóg :)

Ania321

10.10.2014 19:44
coś pysznego :)

2milutka

10.10.2014 18:21
wyborne i smaczne danie!

norweska20

10.10.2014 18:02
jakie apteczne

halinah

10.10.2014 16:59
ciekawa jestem smaku :)

IwonaDD

10.10.2014 16:06
prezentują się wybornie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat