Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Długo pieczone żeberka w domowym BBQ Tomka Jakubiaka

Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Lista składników

żeberka wieprzowe 1,8-2 kg
Kmin rzymski mielony Prymat 1 łyżka
Papryka słodka mielona Prymat 1 łyżka
Pieprz czarny mielony Prymat 1 łyżka
sól 1 łyżka

Sos BBQ

boczek wędzony 1 kg
cukier brązowy 1 szklanka
cebula 4 szt.
czosnek 8 ząbków
ocet winny czerwony 1/4 szklanki
ketchup łagodny 1,5 l
piwo porter 500 ml
sos sojowy 80 ml
sos worcestershire 1 łyżeczka
woda 1 szklanka

Przepis i sposób przygotowania na: Długo pieczone żeberka w domowym BBQ Tomka Jakubiaka

Tomek Jakubiak poleca:
Kmin, paprykę, pieprz oraz sól dokładnie wymieszaj i natrzyj nimi żeberka, wstaw na 3–4 godz. do lodówki. Piekarnik nagrzej do 65°C i wstaw rozłożone na blachę żeberka. Piecz 12 godz. (możesz spokojnie zostawić do pieczenia na noc, w tej temperaturze się nie spalą). Po upieczeniu bardzo delikatnie wyjmij kości i ostudź żebra. Pod koniec pieczenia przygotuj sos BBQ.
Boczek wędzony wrzuć do 3-litrowego garnka i gotuj na bardzo małym ogniu, aż się rozpadnie, a płyn zamieni w mocno esencjonalny wędzony wywar.
W drugim garnku podgrzej cukier, aż powstanie karmel, i wrzuć posiekaną cebulę oraz czosnek. Chwilę duś, po czym dodaj resztę składników i około ¼ szklanki wędzonego wywaru. Gotuj na małym ogniu minimum 3 godz. Mieszając, staraj się nie dotykać dna, na pewno sos lekko się przypali i lepiej nie odrywać tej warstwy, aby sos nie stał się gorzki. Przestudzone żeberka nasmaruj BBQ i wrzuć na grilla lub do pieca nagrzanego do 230°C. W piecu przekręcaj często, aby się nie spaliło.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

golem 21.02.2021 09:27
Witam, Chciałbym ostrzec wszystkich przed tym przepisem. Po 12 godzinach w piekarniku mięso jest twarde, suche i nie nadaje się do niczego. Straciłem tylko czas i nerwy (trzymając się ściśle przepisu). Widać, że mimo programów telewizyjnych autor ma średnie pojęcie o gotowaniu. Szkoda.
Doradca Smaku 22.02.2021 18:42
Witaj, przykro mi, że danie się nie udało. Przepis jest poprawny. Proszę pamiętać o tym, że finalny smak dania zależy również od użytych składników. Pozdrawiam, Doradca Smaku.
Hrabina w kuchni 10.10.2014 20:49
Wyglądają obłędnie :) ale czas pieczenia zwalił mnie z nóg :)
Ania321 10.10.2014 19:44
coś pysznego :)
2milutka 10.10.2014 18:21
wyborne i smaczne danie!
norweska20 10.10.2014 18:02
jakie apteczne
halinah 10.10.2014 16:59
ciekawa jestem smaku :)
IwonaDD 10.10.2014 16:06
prezentują się wybornie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak