Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Dla mnie dość oryginalny, czyli chlebek z ricottą i koperkiem :)

2.0
(9)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 500 g
sól 1,5 łyżeczki
woda ciepła 130 ml
masło lub margaryna 100 g
drożdże świeże 20 g
cukier 1 łyżeczka
ser ricotta 250 g
jajko 1 szt
koperek 1 łyżeczka

Porada

Ja upiekłam w dwóch keksówkach jednej mniejszej, drugiej większej, ale moim zdaniem chlebek lepiej by się upiekł, gdyby był w jednej duże keksówce :)

Przepis i sposób przygotowania na: Dla mnie dość oryginalny, czyli chlebek z ricottą i koperkiem :)

Kroki postępowania

1
Drożdże zasypać cukrem i odstawić do rozpuszczenia.
Krok 1 - Dla mnie dość oryginalny, czyli chlebek z ricottą i koperkiem :) foto
2
Następnie dodać kilka łyżek mąki i tyle ciepłej wody, by zaczyn miał konsystencję gęstej śmietany. odstawić na ok. 10-15 min.
Krok 2 - Dla mnie dość oryginalny, czyli chlebek z ricottą i koperkiem :) foto
3
Następnie dodać wszystkie produkty, łącznie z serem i wymieszać.
Krok 3 - Dla mnie dość oryginalny, czyli chlebek z ricottą i koperkiem :) foto
4
Na końcu dodać posiekany drobno koperek, wyrobić ciasto.
Krok 4 - Dla mnie dość oryginalny, czyli chlebek z ricottą i koperkiem :) foto
5
Gotowe przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na ok. 90-100 min w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Krok 5 - Dla mnie dość oryginalny, czyli chlebek z ricottą i koperkiem :) foto
6
Gotowe ciasto przekładamy do keksówek wysmarowanych olejem. Czekamy jeszcze kwadrans, po czym chlebki także smarujemy olejem i wkładamy do piekarnika.
Krok 6 - Dla mnie dość oryginalny, czyli chlebek z ricottą i koperkiem :) foto
7
Pieczemy w temp. ok. 200 stopni przez ok. 30 min.
Krok 7 - Dla mnie dość oryginalny, czyli chlebek z ricottą i koperkiem :) foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

wwwiolka 23.02.2015 19:19
Bardzo fajny przepis.
barbara11561 23.02.2015 18:58
pysznie wygląda,z takim dodatkiem jak ser ricotta jeszcze nie piekłam
dollce 23.02.2015 13:13
wygląda cudownie
Skotka 23.02.2015 12:01
Ma ładną strukturę, na pewno jest smaczny:)
Habibi 23.02.2015 11:29
pięknie wyrośnięty :) ja piekłam podobny w długiej wąziutkiej blaszce cwibakowej :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak