Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Disslowej przedwojenna konfitura z róży

3.0
(12)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

róża 120 g (płatki)
cukier 480 g
woda 250 ml
Kwas cytrynowy Prymat 5 g

Przepis i sposób przygotowania na: Disslowej przedwojenna konfitura z róży

Kroki postępowania

1
Świeżo zerwaną różę oczyścić z żółtego pyłku, listków i białych końcówek (ja je odrywam od razy przy zrywaniu płatków). Płatki zważyć, wziąć cztery razy tyle cukru. Posypać różę kwaskiem cytrynowym, rozetrzeć palcami, aż puści sok, wcisnąć do szklanki, pozostawić do następnego dnia.
Krok 1 - Disslowej przedwojenna konfitura z róży foto
2
Zagotować cukier z wodą, aż cukier się całkowicie rozpuści tworząc dość rzadki syrop.
Krok 2 - Disslowej przedwojenna konfitura z róży foto
3
Do rzadkiego syropu wsypywać różę, gotować aż syrop zgęstnieje (u mnie 1,5 godziny).
Krok 3 - Disslowej przedwojenna konfitura z róży foto
4
Gorący wlać do wyparzonych słoiczków i zakręcić.
Nie potrzeba pasteryzować.
Krok 4 - Disslowej przedwojenna konfitura z róży foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

joanna30 31.05.2015 09:57
Fantastyczna! Już czuję jej zapach i smak :)
kloruś 30.05.2015 21:33
tak :) byle nie pryskana i najlepiej jak najbardziej pachnąca :)
Ada-Gaba 30.05.2015 20:44
smaczna konfitura
IKrakowianka 30.05.2015 15:41
rewelacyjna konfitura
Franciszek 30.05.2015 14:34
Super ,a ta rõża to może być taka z ogrodu?
ania2610 30.05.2015 14:06
wspaniały smak i aromat
DorotaZ 30.05.2015 13:45
Pyszności:)
Gracer 30.05.2015 11:44
musi być super
adelajda 30.05.2015 11:24
Konfitura z wyższej półki ....
bertpvd 30.05.2015 10:32
fajny przepis :)
Mniam 30.05.2015 10:09
Ten smak i aromat jest obłędny! Już od dłuższego czasu choruję na tą konfiturę, ale róży nie mam :((((
paulette17 30.05.2015 09:55
Super :) taką konfiturkę najbardziej lubię w rogalikach drożdżowych :)
AgaS10 30.05.2015 09:32
Fajny przepis:)
Stenka 30.05.2015 09:06
Ja juz zrobiłam tydzień temu
Futka 30.05.2015 08:53
Przepyszna konfitura. Pączki z nią muszą smakować wybornie :D
gosia1988 30.05.2015 08:00
smaczna konfitura
Anna133 30.05.2015 06:15
imponująca receptura ;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak