Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Dip do sałatek i przekąsek

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

jogurt grecki 200 ml
czosnek ząbki 5
sól
pieprz
bazylia
tymianek
ketchup 50-100 ml

Przepis i sposób przygotowania na: Dip do sałatek i przekąsek

Kroki postępowania

1
Taki dip przygotowuję ok 1-2h przed podaniem, ponieważ wtedy całośc nabierze odpowiedniego smaku. Do miski przekładam jogurt oraz ketchup (zależy od naszych preferencji i barwy jaką chcemy uzyskać),
Krok 1 - Dip do sałatek i przekąsek foto
2
dodajemy przeciśnięte ząbki czosnku, ok 0,5łyżeczki soli, sporo pieprzu (najlepiej świeżo mielony), 2-3 szczypty bazyli i odrobinę tymianku.
Krok 2 - Dip do sałatek i przekąsek foto
3
Całość dokładnie mieszamy i odstawiamy do lodówki (co pół godziny warto przemieszać i spróbować czy sos ma porządany smak).
Krok 3 - Dip do sałatek i przekąsek foto
4
Gotowym sosem można polewać sałatki.
Krok 4 - Dip do sałatek i przekąsek foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

marta1371 02.02.2013 23:02
Tego właśnie szukałam
babajaga1969 02.02.2013 14:23
lubię takie sosiki :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak