Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Dip czosnkowy.

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jogurt grecki 4 łyżki
majonez 2,5 łyżki
czosnek 5 ząbków
sól
Pieprz czarny mielony Prymat
cukier

Porada

Po przygotowaniu dobrze jest dać dipowi przynajmniej pół godziny, by się "przegryzł", by jego smak się wyostrzył. Dip przechowywać w lodówce.

Przepis i sposób przygotowania na: Dip czosnkowy.

Ząbki czosnku obrać z łupinek i drobno je posiekać (można także wycisnąć czosnek przez praskę, wyciskacz do czosnku w zależności co kto woli).Do miseczki przełożyć 4 czubate łyżki jogurtu greckiego oraz majonez. Jogurt grecki można zastąpić jogurtem naturalnym,chociaż według mnie dip jest smaczniejszy i ma lepszą konsystencję jak jest z dodatkiem gęstego jogurtu greckiego.Do majonezu i jogurtu umieszczonego w naczyniu dodać posiekany czosnek oraz dosypać szczyptę pieprzu. Wszystko wymieszać doprawiając dip solą i cukrem do smaku.
Oczywiście ilość czosnku dodanego do dipu można sobie regulować wedle własnych upodobań.Ja tym razem dałam pięć ząbków czosnku i sosik miał solidną moc,był przyjemnie pikantny i intensywnie czosnkowy.Ale można dodać mniej lub więcej czosnku w zależności od tego jak wyrazisty dip chce się uzyskać.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak