Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Dietetyczny sernik na zimno z arbuzem

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mleko 1 szklanka
wanilia 1 laska
Żelatyna wieprzowa Prymat 4 łyżeczki
galaretka agrestowa 1 szt
cukier drobny do smaku
żółtko jajek 1 szt
arbuz
ser biały 0,5 (twarogowy, mielony)

Przepis i sposób przygotowania na: Dietetyczny sernik na zimno z arbuzem

Arbuza pokroić w kostkę i zalać ostudzoną galaretką.
Galaretkę przygotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Schłodzić całość aż do całkowitego zastygnięcia galaretki.
Żółtko zmiksować z cukrem- ilość wedle uznania, zależy też od smaku sera. Dodać zmielony twaróg i wymieszać.
Laskę wanilii rozciąć, ziarenkami doprawić masę serową.
Mleko zagotować, w gorącym mleku rozpuścić żelatynę. Następnie płyn ostudzić.
Zimne mleko z żelatyną wymieszać z masą serową i wylać na galaretkę. Ja robiłam sernik w dużej misce ale można wykorzystać tortownicę lub inne naczynie.
Całość dobrze schłodzić. Przed podaniem miskę zanurzyć w gorącej wodzie, odwrócić i wyjąć sernik na paterę.
Smacznego.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

teresa18 14.01.2014 20:27
Wyśmienity :-)
Fiffi 22.01.2013 23:46
pyszne
Rafał10 27.08.2012 19:30
mniam coś dla mnie :)
Mati13 27.08.2012 17:59
ślicznie wygląda

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak