Dietetyczny deser z galaretek

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mleko 3,2%

    1 litr
  • cukier wanilinowy

    16 gr
  • cukier puder

    2 łyżka
  • Żelatyna wieprzowa Prymat

    10 łyżeczka
  • galaretka

    3 szt
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Każdą galaretkę w dowolnym kolorze rozpuścić w 1,5 szklanki wrzącej wody, odstawić do stężenia i pokroić w kostkę lub dowolne kawałki
Zagotować mleko z wanilią i cukrem. Zestawić z ognia.
Żelatynę wsypać do szklanki, zalać wrzącym mlekiem , wymieszać do rozpuszczenia i wlać do gorącego mleka w rondlu.
Wymieszać dokładnie i wystudzić. Do zimnego mleka dodać pokrojone galaretki i od razu przelać do plastykowej butelki o pojemności 1,5 litra z obciętą górą. Resztę masy wlać do dowolnej miseczki wysłanej folią spożywczą. Odstawić do stężenia.
Butelkę rozcinamy nożyczkami wzdłuż a przy końcu naciąć butelkę dookoła i wyjąć roladkę.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Kejti 08.03.2014 11:52
Robię podobny,świetnie się sprawdza,szczególnie w letnie dni :-)
natalia.doradca 07.03.2014 18:48
Fajny deserek :)
Stenka 07.03.2014 18:26
apetycznie wygląda
Gabi44 07.03.2014 18:17
Pyszny deserek.
Monika-twin 07.03.2014 18:04
Ale fajny pomysl
Milka100 07.03.2014 18:04
ale smaczny deserek
Sylwia26 07.03.2014 17:59
ale pyszności

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat