Dietetyczne ciasto marchewkowe

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • starta marchewka

    400 gramów
  • płatki owsiane

    150 gramów
  • jajko

    4 sztuki
  • miód płynny

    2 łyżki
  • oliwa

    2 łyżki
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

    1 szczypta
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • Cynamon mielony Prymat

    1 łyżeczka
  • orzechy włoskie

    70 gramów
  • żurawina suszona

    70 gramów
  • serek homogenizowany

    1 opakowanie
  • Żelatyna wieprzowa Prymat

    1 łyżeczka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1. Marchew obieramy, myjemy i ścieramy na tarce na drobnych oczkach.
2. Płatki owsiane miksujemy w blenderze lub mielimy w młynku do kawy na mąkę.
3. Orzechy i suszoną żurawinę blendujemy.
4. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni z termoobiegiem. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia.
5. Białka oddzielamy od żółtek.
6. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dokładamy żółtka i dalej miksujemy. Do gotowej masy dodajemy startą marchew i bardzo delikatnie mieszamy. Dolewamy oliwę i miód, ciągle mieszając.
7. Przesiewamy mąkę owsianą przez sitko, proszek do pieczenia, cynamon i dalej mieszamy, ewentualnie miksujemy masę.
8. Do gotowej masy dodajemy orzechy.
9. Ciasto wlewamy do blaszki i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy przez około 50-60 minut.
7. Ostatnim elementem jest zrobienie polewy, a mianowicie wlewamy do rondelka 5 łyżek zimnej wody i rozpuszczamy w niej żelatynę. Następnie podgrzewamy, nie dopuszczając do wrzenia. Zdejmujemy z ognia i mieszamy, aby ją ostudzić. Do serka homogenizowanego (może być waniliowy) dodajemy żelatynę, mieszamy i odstawiamy na około 20 minut do lodówki.
8. Upieczone ciasto odstawiamy na 30 minut do wystudzenia, a następnie wyjmujemy z blaszki. Dekorujemy polewą oraz startą marchewką.
Smacznego!

kasia.s
Ciasto nie zawiera zwykłej mąki! Uzyskujemy mąkę owsianą, mieląc płatki owsiane.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (11)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
IZABELA29 23.05.2017 22:34
Wow, pyszne :D
Kulinarna Ja 05.12.2016 18:42
Smakowicie wyglądają!
Jolanta40 02.11.2016 10:33
świetny przepis
Lis 25.10.2016 11:08
Bardzo smakowite:)
kasia.s 30.09.2016 08:04
Dziękuję bardzo :)
Monika-twin 23.09.2016 20:19
Rewelacyjny przepis.
kasia.s 05.02.2016 20:47
Tak:) Zdecydowanie jest dietetyczne w porównaniu do standardowych ciast marchewkowych, które przede wszystkim pieczone są na mące pszennej i z dużą ilością białego cukru:)
kuchcik89 05.02.2016 18:56
ładnie sie prezentuje :)
mirosława4 05.02.2016 18:27
apetycznie wygląda ale czy dietetyczne ?
w mojej kuchni 05.02.2016 16:52
same pyszności do zjedzenia

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat