Przepis i sposób przygotowania na: Dietetyczne ciasto;)
Oddzielamy białka od żółtek. Żółtka mieszamy z otrębami, kakao, proszkiem do pieczenia, resztą jogurtu i słodziku oraz przyprawą do piernika. Z białek ubijamy pianę i mieszamy ją z masą jajeczną. Dużą keksówkę wykładamy papierem do pieczenia i wlewamy ciasto. Pieczemy 40 minut w temp. 180 stopni.
PONCZ:
W 3/4 szklanki gorącej wody rozpuszczamy kawę, 0.5 łyżeczki słodziku.
KREM:
Ser mieszamy z jednym jogurtem, aromatem śmietankowym i ok dwoma łyżkami słodziku. Żelatynę rozpuszczamy w małej ilości wrzątku, mieszamy z masą twarogową i odstawiamy do lekkiego stężenia.
Ostudzone ciasto przekrawamy na pół. Spód nasączamy połową ponczu, wykładamy większość stężałego kremu, przykrywamy nasączoną drugą połową ciasta. Wierzch dekorujemy resztą kremu i posypujemy kakao. Wstawiamy do lodówki na 2-3 godziny. Smacznego:)