Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Diabelskie koreczki z chili i czosnkiem

4.0
(21)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ogórki świeże 4 kilogramy
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 6 łyżek
olej 12 łyżek
Chili pieprz cayenne mielone Prymat 2 łyżki
czosnek 1 główka
cukier 1 kilogram
ocet 10 % 1,5 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Diabelskie koreczki z chili i czosnkiem

Kroki postępowania

1

Ogórki umyć, nie obierać i pokroić na kostkę.

Krok 1 - Diabelskie koreczki z chili i czosnkiem foto
2

Posypać solą i odstawić na 6 godzin. Po tym czasie, odsączyć z powstałego soku, posypać chili, dodać przeciśnięty czosnek i podgrzany olej. Wymieszać.

Krok 2 - Diabelskie koreczki z chili i czosnkiem foto
3

Cukier zagotować z octem. Gorącą zalewą zalać ogórki i odstawić na 12 godzin. Ogórki należy przycisnąć, aby nie wypływały.

Krok 3 - Diabelskie koreczki z chili i czosnkiem foto
4

Po 12 godzinach nasze ogórki będą pokryte sokiem i pięknie się skurczą.

Krok 4 - Diabelskie koreczki z chili i czosnkiem foto
5

Następnie koreczki włożyć do słoików i zalać zimną zalewą. Słoiczki szczelnie zakręcić i pasteryzować 5 minut. W oryginalnym przepisie było bez pasteryzacji, ale ja nie ryzykuję. Trochę zalewy zostaje i szkoda było mi jej wylać więc zrobiłam jeszcze trzy słoiczki ogórków w plasterki i zalałam pozostałą zalewą. Też wyszły bardzo dobre i nic się nie zmarnowało.

Krok 5 - Diabelskie koreczki z chili i czosnkiem foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

justynkag 15.04.2015 09:15
Super. Wypróbuję w tym roku
Skotka 15.04.2015 08:18
Są naprawdę diabelsko pyszne:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak