Devolay z masełkiem natką pietruszki na puree z ziemniaka i selera

Devolay z masełkiem natką pietruszki na puree z ziemniaka i selera

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • pierś z kurczaka

    1 kg
  • sól

  • pieprz biały Prymat

  • jajko

    2 szt
  • mąka

  • ziemniaki

    1 kg
  • seler

    1 szt
  • śmietana 30%

  • bułka tarta

    1 szklanka
  • masło

    1/2 kostki
  • natka pietruszki

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Pierś z kurczaka mielimy w maszynce do mięsa. Solimy do smaku doprawiamy białym pieprzem. Dzielimy mięso na kulki ok 120 -150 g . Moczymy ręce. Formujemy placuszek.Na środek kładziemy kawałek masła i posiekanej natki pietruszki. Zamykamy strony placuszka do środka . Formujemy kształt marchewki . Jajko mieszamy z wodą i mąką , solimy do smaku. Ciasto ma mieć konsystencje śmietany. Devolaye obtaczamy w cieście potem w tartej bułce. Obsmażamy na oleju. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na ok 15 min.

Seler i ziemniaki obieramy gotujemy do miękkości. Odcedzamy. Dusimy z śmietaną 30 % . Doprawiamy solą do smaku.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Ola1984

08.03.2016 10:14
Pyszne danie :) Bardzo lubię takie obiadki :)

Barbara13

07.03.2016 23:46
Ależ tutaj smakowicie

Iwusia

07.03.2016 23:39
idealne danie obiadowe

Benita

07.03.2016 22:48
Smaczna propozycja

kotur

07.03.2016 22:04
robiłem dzisiaj podobny obiadek, pycha!

bertpvd

07.03.2016 20:46
pyszny kotlet ! :) uwielbiam ten przepis

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat