Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Deserowy mus czekoladowy

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

jajko 3 szt
cukier 3 dag
śmietana kremówka 0,75 szklanki
czekolada gorzka 25 dag
orzechy laskowe 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Deserowy mus czekoladowy

Jajka rozbijamy oddzielając białka od żółtek. Żółtka ucieramy z połową cukru na jasną puszystą masę. Czekoladę łamiemy na niewielkie kawałki i roztapiamy w kąpieli wodnej często mieszając /miseczkę z czekoladą umieszczamy na garnku z wrzącą wodą/. Kiedy czekolada całkowicie się roztopi, miseczkę z czekoladą zdejmujemy z garnka z wrzątkiem i dodajemy ubite żółtka, dokładnie mieszamy. Z białek ubijamy sztywną pianę a pod koniec dodajemy ubijania dodajemy pozostały cukier. Pianę dodajemy do masy czekoladowo-żółtkowej i dokładnie mieszamy. Na koniec do masy dodajemy ubitą śmietanę kremówkę i ponownie dokładnie mieszamy. Mus przekładamy do pucharków, dekorujemy posiekanymi orzechami i wstawiamy do lodówki na 40-60 min.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak