Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

deserowa gwiazda

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

śmietana kremówka 750-800 ml
cukier puder 20 dag
biały rum 4-5 łyżek
laska wanili 1 sztuka
owoce kandyzowane 2-3 łyżek
kolorowa posypka 1 łyżka
skórka z cytryny 1 sztuka
Żelatyna wieprzowa Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: deserowa gwiazda

Żelatynę namocz w niewielkiej ilości zimnej wody.
Śmietanę podziel na połowę i jedną z nich wlej do rondla dodaj skórkę z cytryny i wanilię. Podgrzej prawie do wrzenia, zdejmij z ognia, wyjmij wanilię, dodaj rum oraz żelatynę, mieszaj do rozpuszczenia się żelatyny. Odstaw do wystygnięcia ale od czasu do czasu zamieszaj.
Drugą część śmietany ubij z cukrem pudrem i dodaj do masy. Wymieszaj wszystko ale bardzo delikatnie by masa nie straciła puszystości. Tak przygotowany deser przełóż do formy w kształcie gwiazdy wyrównując starannie wierzch i wstaw na około 4 godziny do lodówki. Gwiazdę wyłóż na patyerę ale pamięta wcześniej ją oziębić w lodówce. Na koniec udekoruj owocami kandyzowanymi oraz posypką.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

mirosława4 13.09.2013 14:57
zapowiada się bardzo smacznie :)
Wojt@s
Wojt@s 26.05.2013 00:13
oj muszę spróbować
Halina14 03.05.2013 08:24
do kawki pyszne
gosia56 02.04.2013 10:22
napewno pyszna
Dorian 28.03.2013 20:04
pyszna ta gwiazda
kate.500 28.03.2013 19:34
pysznie sie zapowiada
Bernadeta1 26.03.2013 10:00
pyszny deserek
Alex_M 23.03.2013 16:42
pyszny przepis
cooleczka 23.03.2013 10:03
brzmi smakowicie
Milena87 21.03.2013 08:53
ciekawy taki deser

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak