Deserek bananowo-czekoladowy

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • wrzątek

    60 ml
  • kakao

    3 łyżeczki
  • smietana 18%

    100 g
  • serek waniliowy

    250 g
  • mleko 3,2%

    100 ml
  • rodzynk

    1-2 garści
  • Żelatyna wieprzowa Prymat

  • banan

    3-4 sztuki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Wrzątek i żelatynę dzielimy na pół na masę białą i czarna :)
Czyli 30ml i 1 łyżeczka .

MASA CIEMNA:
Do kubeczka czy miseczki wlewamy wrzątek i rozpuszczamy łyżeczkę żelatyny, następnie dodajemy śmietanę i kakao , wszystko dokładnie mieszamy.

Ustawiamy naczynie w którym chcemy zrobić deserek pod skosem np: opierając o banana. I wlewamy masę tak żeby była pod skosem.

Tak przyrządzoną masę wkładamy do lodówki aż ostygnie i się skrzepnie , w tym czasie zabieramy się za 2 masę :)

MASA JASNA:
Do kubeczka lub miseczki wlewamy wrzątek i rozpuszczamy żelatynę następnie dodajemy serek,mleko i rodzynki. Mieszamy aż uzyskamy jednolitą masę.


Jeżeli już poprzednia masa zastygła wyjmujemy ją , będzie widać jak ładnie zastygło pod skosem :)
Kroimy banany w talarki tu już dowolna ilość , zależy także od pucharka.
I układamy na dno pucharka oraz na ciemną masę.
Następnie zalewamy białą masą Wstawiamy do lodówki aż stężeje i na koniec dekorujemy bananami i posypką czekoladową lub startą czekoladą.

PRZEPRASZAM ZA ZŁEJ JAKOŚCI ZDJĘCIE .

Smacznego!!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Andysz 06.02.2013 07:40
ale fajny pomysł;]

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat