Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Deserek bananowo-czekoladowy

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

wrzątek 60 ml
kakao 3 łyżeczki
smietana 18% 100 g
serek waniliowy 250 g
mleko 3,2% 100 ml
rodzynk 1-2 garści
Żelatyna wieprzowa Prymat
banan 3-4 sztuki

Przepis i sposób przygotowania na: Deserek bananowo-czekoladowy

Wrzątek i żelatynę dzielimy na pół na masę białą i czarna :)
Czyli 30ml i 1 łyżeczka .

MASA CIEMNA:
Do kubeczka czy miseczki wlewamy wrzątek i rozpuszczamy łyżeczkę żelatyny, następnie dodajemy śmietanę i kakao , wszystko dokładnie mieszamy.

Ustawiamy naczynie w którym chcemy zrobić deserek pod skosem np: opierając o banana. I wlewamy masę tak żeby była pod skosem.

Tak przyrządzoną masę wkładamy do lodówki aż ostygnie i się skrzepnie , w tym czasie zabieramy się za 2 masę :)

MASA JASNA:
Do kubeczka lub miseczki wlewamy wrzątek i rozpuszczamy żelatynę następnie dodajemy serek,mleko i rodzynki. Mieszamy aż uzyskamy jednolitą masę.


Jeżeli już poprzednia masa zastygła wyjmujemy ją , będzie widać jak ładnie zastygło pod skosem :)
Kroimy banany w talarki tu już dowolna ilość , zależy także od pucharka.
I układamy na dno pucharka oraz na ciemną masę.
Następnie zalewamy białą masą Wstawiamy do lodówki aż stężeje i na koniec dekorujemy bananami i posypką czekoladową lub startą czekoladą.

PRZEPRASZAM ZA ZŁEJ JAKOŚCI ZDJĘCIE .

Smacznego!!

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Andysz 06.02.2013 07:40
ale fajny pomysł;]

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak