Deser z mascarpone, truskawek i banana

Deser z mascarpone, truskawek i banana

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Szybki, lekki deser z mascarpone. Możecie do niego wybrać swoje ulubione owoce - truskawki, jagody, czy maliny. Polecam!

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki:

  • serek mascarpone

    250 gramów
  • gorzka czekolada

    100 gramów
  • śmietanka 30%

    200 mililitrów
  • mrożone truskawki

    1,5 opakowania
  • ksylitol

    1 łyżka
  • banan

    1 sztuka
  • czekolada starta

    1 sztuka
  • orzechy mielone

    2 garście
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Deser z mascarpone, truskawek i banana

Czekoladę łamiemy, dodajemy niewielką ilość śmietanki, rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Zostawiamy do przestygnięcia, po czym mieszamy dokładnie z serkiem.

Truskawki i banana miksujemy (dodajemy łyżkę ksylitolu). Nakładamy po kolei: mus bananowy, serek czekoladowy, bita śmietana, mus truskawkowy. Na koniec kleks bitej śmietany i kleks masy serowej oraz posypka.

Lolitka33
Zamiast używać ksylitolu można użyć fruktozy.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat