Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Deser z kaszą pęczak

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

cukier kryształ 1 szklanka
śmietana 30% 1 szklanka
masło 1 łyżka
mleko 2 szklanka
cukier 2 łyżeczka
aromat waniliowy 1/2 łyżeczka
herbatniki 12 szt
pęczak 1 szklanka
kasza

Przepis i sposób przygotowania na: Deser z kaszą pęczak

Kaszę wypłukać w zimnej wodzie.
Herbatniki pokruszyć w dłoniach.

Wypłukaną kaszę gotować z mlekiem, cukrem i aromatem przez 5 minut. Następnie zdjąć z ognia, przykryć i zostawić do wystygnięcia.

Krem karmelowy:
Do garnka o grubym dnie wsypać cukier. Odgrzewać nie mieszając, aż cały rozpuści się i będzie mieć bursztynowy kolor. Karmel zdjąć z ognia, ostrożnie i powoli wlać śmietanę (najlepiej odsunąć się trochę) mieszając długą łyżką. Postawić z powrotem na gaz, podgrzewać i mieszać, aż całość będzie miało jednolitą konsystencję. Wyłączyć gaz. Dodać masło i wymieszać. Ostudzić.

Do szklanek lub innych naczyń wkładać kolejno porcję kaszy, pokruszone herbatniki, sos karmelowy, kaszę, herbatniki. Smacznego !!!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

zielonamorelka 16.01.2013 19:57
o fajna alternatywa na przemycenie zdrowej kaszy do deseru
Papryczka 16.01.2013 19:36
pomysłowy
aisoglam 16.01.2013 19:06
Fajny przepis :)
angelika14 16.01.2013 18:58
ale fajny i zdrowy deserek
Cynamonka 16.01.2013 18:47
ciekawy pomysł!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak