Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Deser z figą

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

FIGA SUSZONA 8 sztuk
sok poamrańczowy 3/4 szklanki
śmietana 18 proc 150 ml
serek waniliowy 100 ml
czekolada biała 1/2 tabliczki
czekolada mleczna 1/2 tabliczki
mąka tortowa 5 dag
margaryna 5 dag
cukier puder 5 dag
cukier puder

Przepis i sposób przygotowania na: Deser z figą

Kroki postępowania

1
Z margaryny, maki i cukru pudru ( 5 dag) zagnieść kruszonkę. Rozsypać ją na papierze do pieczenia i upiec na złoty kolor w temp. 180 stopni.
Krok 1 - Deser z figą foto
2
Figi zalać sokiem pomarańczowym i odstawić na 9 godzin.
Krok 2 - Deser z figą foto
3
Śmietanę wymieszać z serkiem waniliowym oraz sokiem w którym moczyły się figi (wystarczy 1/3 szklanki). Do smaku dosłodzić cukrem pudrem.
Krok 3 - Deser z figą foto
4
Figi ułożyć na dnie naczynia do zapiekania i wylać śmietanę z sokiem. Piec około 15 minut w temp. 180 stopni.
Krok 4 - Deser z figą foto
5
Wyjąć na talerze figi zalać sosem z pieczenia. Czekolady roztopić na parze i polać nimi deser oraz posypać wcześniej upieczoną kruszonką.
Krok 5 - Deser z figą foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Monika-twin 14.09.2013 08:35
fajny deser
Konczi 14.09.2013 08:34
myślę że był smaczny :)
elficzna 14.09.2013 00:02
uwielbiam figę ostatnio :) pychota!
treonina 14.09.2013 00:01
fajny deser
Renata9 13.09.2013 21:10
pyszny deserek

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak