Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Deser z czekoladowym makaronem i truskawkami.

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Warstwa z makaronem

makaron świderki czekoladowy mini 1 szklanka
galaretka truskawkowa 1 sztuka
gorąca woda 250 ml
serek homogenizowany waniliowy 30 dag
truskawki świeże 10 dag

Mus truskawkowy

truskawki świeże 20 dag
cukier do smaku

Śmietana

śmietana kremówka 30% 200 ml
cukier puder do smaku

Dodatkowo

czekolada mleczna 4 kostki
galaretka truskawkowa 1 sztuka
gorąca woda 250 ml

Porada

Z przepisu wychodzi 4 porcje.

Przepis i sposób przygotowania na: Deser z czekoladowym makaronem i truskawkami.

Zapewniam Was, że na taki deser każdy łasuch się skusi. Nie wierzycie? Przygotujcie, a się przekonacie. W takim deserze znajdują się pyszne, słodkie i pachnące latem truskawki, serek waniliowy, uwielbiana przez dzieci galaretka i pyszny czekoladowy makaron, całości deseru dopełnia bita śmietana i czekolada. Polecam przygotować na podwieczorek, będzie sycąco i pysznie, dodam, że taki deser doskonale się sprawdzi na przyjęciu, a mocno schłodzony doskonale orzeźwi. Zapraszam:)

Wykonanie:

1 Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu, odcedzamy i studzimy, od czasu do czasu delikatnie mieszamy, żeby się nie posklejał. Następnie przekładamy go w równych porcjach do 4 szklanek lub pucharków.

2. Galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy do lekkiego stężenia. Truskawki myjemy, dokładnie osuszamy i usuwamy szypułki, następnie miksujemy blenderem na gładki mus, dodajemy serki waniliowe i tężejącą galaretkę i dokładnie miksujemy. Następnie tężejącą masę przekładamy na makaron, makaron powinien być cały przykryty, wstawiamy do lodówki do stężenia.

3. Przygotowujemy mus: Truskawki myjemy i dokładnie osuszamy. Następnie usuwamy szypułki i miksujemy blenderem na gładki mus, można dodać cukru do smaku, ale ja nie dodawałam. Mus przelewamy na masę z serków.

4. Galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy do zastygnięcia. Następnie kroimy ją w malutką kostkę,

5. Dobrze schłodzoną kremówkę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder i dokładnie ubijamy. Następnie przekładamy ją do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką i wyciskamy na mus.

6. Deser dekorujemy pokrojoną w kostkę galaretką i startą na dużych oczkach czekoladą.

7. Podajemy i życzę smacznego.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

bietka 02.08.2017 21:16
po prostu pycha :)
MagdalenaIC 02.08.2017 12:09
Pysznie :)
Babeczka35 02.08.2017 07:19
Dziękuję :)
Joanna Kryla 01.08.2017 11:52
Pyszny deserek!
Ola1984 01.08.2017 09:57
Świetny pomysł :)
gusia1000 01.08.2017 09:27
Dobry deser.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak