Deser z cukinii z musem czekoladowym

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • cukinia

    2 szklanki
  • cukier

    2 łyżki
  • galaretka brzoskwiniowa

    1 opakowanie
  • cytryna

    1 sztuka
  • biała czekolada

    2 tabliczki
  • śmietana kremówka

    1 szklanka
  • poziomki

    2 garście
  • bezy

    ok. 8 sztuk
  • herbatniki czekoladowe

    4 kruche
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Deser z cukinii z musem czekoladowym foto
Cukinię obrać, zetrzeć na tarce o drobnych oczkach (bez pestek). Odmierzyć 2 szklanki startej cukinii. Dodać do niej cukier i ugotować do miękkości.
Krok 2 - Deser z cukinii z musem czekoladowym foto
Jak cukinia będzie już miękka, zdjąć ją z ognia, dodać do niej sok wyciśnięty z cytryny i galaretkę. Dokładnie wymieszać, żeby galaretka się rozpuściła.
Krok 3 - Deser z cukinii z musem czekoladowym foto
Masę ostudzić i przełożyć do 4 małych foremek. Masę odstawić do całkowitego zastygnięcia do lodówki.
Krok 4 - Deser z cukinii z musem czekoladowym foto
Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej.
Krok 5 - Deser z cukinii z musem czekoladowym foto
Śmietanę ubić na sztywno.
Krok 6 - Deser z cukinii z musem czekoladowym foto
Dodać do niej przestudzoną czekoladę.
Krok 7 - Deser z cukinii z musem czekoladowym foto
Dokładnie wymieszać i rozłożyć na talerzach. Schłodzić w lodówce.
Krok 8 - Deser z cukinii z musem czekoladowym foto
Foremki z galaretką z cukinii zanurzać na kilka sekund we wrzątku i wyciągać galaretki. Układać je na schłodzonym musie.
Krok 9 - Deser z cukinii z musem czekoladowym foto
Ciastka rozkruszyć, posypać nimi deser na około.
Krok 10 - Deser z cukinii z musem czekoladowym foto
Bezy rozkruszyć.
Krok 11 - Deser z cukinii z musem czekoladowym foto
Posypać nimi deser.
Krok 12 - Deser z cukinii z musem czekoladowym foto
Poziomki umyć i rozgnieść. Można je dodatkowo posłodzić.
Krok 13 - Deser z cukinii z musem czekoladowym foto
Ugniecionymi poziomkami polać galaretki.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Ela15 28.07.2013 20:32
extra deser
Bernadeta1 08.04.2013 00:40
bardzo kuszący deser
Sroczka 20.10.2012 10:22
Bardzo ciekawy deser. Przepyszny.
Agnieszka_B 15.08.2012 21:11
Ciekawa propozycja :)
stokrotka 15.08.2012 14:04
ciekawe
Misiabe 15.08.2012 11:46
Bardzo intrygujący pomysł!
Katarzyna/kate1980 14.08.2012 22:44
śliczny

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat