Deser Wandy

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • jabłko

    1/2 kg
  • płatki owsiane

    1-2 szkl
  • masło

    1 łyżka
  • wiórki kokosowe

    3/4 szkl
  • ziaren siemienia lnianego

    3/4 szkl
  • rodzynek

    1 garść
  • słonecznik łuskany

    1 op
  • orzechy

  • sos

  • cukier

    2 łyżki
  • żółtko jajek

    1 szt
  • cukier waniliowy

    1 łyżka
  • mąka kartoflana

    1 łyżka
  • mleko

    1 litr
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Jabłka obieramy, kroimy w talarki, wkładamy do żaroodpornego naczynia wysmarowanego masłem i wsuwamy na 10-15 minut do nagrzanego piekarnika, aby zmiękły. Teraz jabłka mieszamy z pozostałymi składnikami, jeśli kwaśne, dodajemy cukru i zapiekamy w piekarniku przez około pół godziny.
Sos:
Cukier utrzeć z żółtkiem, cukrem waniliowym i mąką kartoflaną, zalać gorącym mlekiem i zagotować, ciągle mieszając. Sos podajemy w oddzielnym naczyniu.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Pani Domu 10.10.2012 07:39
fajny deser
kamyk 13.07.2012 21:45
super deser

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat