Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Deser truskawkowy z mascarpone i jogurtem Zewy

3.0
(13)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Pianka

serek mascarpone 250 g
jogurt naturalny 400 g
śmietana 18 proc 1/2 szk słodka
cukier do smaku
galaretka agrestowa 50 g
gorąca woda 1/2 szk

Galaretka

truskawki świeże 350 g
gorąca woda 500 ml
galaretka truskawkowa 60 g

Przepis i sposób przygotowania na: Deser truskawkowy z mascarpone i jogurtem Zewy

W gorącej i przegotowanej wodzie rozpuścić galaretkę agrestową i schłodzić.
Następnie do miski przełożyć mascarpone, jogurt i śmietanę, dodać trochę cukru i dokładnie zmiksować.
Potem wlać chłodną ale płynną galaretkę, wymieszać i rozlać do szklanek ( u mnie 6 ).
Szklanki wstawić do lodówki aby pianka się ścięła.
Galaretkę truskawkową wymieszać z wodą i schłodzić.
Umyte truskawki pokroić.
Szklanki wyjąć z lodówki, ułożyć na piance truskawki i zalać galaretką.
Szklanki ponownie wstawić do lodówki do stężenia.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

V_kuchareczka 04.06.2015 21:26
świetny deserek
Mama niejadka 04.06.2015 18:16
Śliczny deser
Kolorowa 04.06.2015 16:58
fajny przepis ;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak