Deser truskawkowy

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • galaretka truskawkowa

    1 opakowanie
  • śmietana kremówka

    200 ml
  • cukier puder

    2 łyżki
  • truskawki świeże

    300-400 gram
  • czekolada mleczna

    100 gram
  • masło roślinne

    1 łyżeczka
  • mleko

    2 łyżeczki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Deser truskawkowy  foto
Czekoladę łamiemy na kawałki i razem z masłem roślinnym i mlekiem rozpuszczamy w kąpieli wodnej.
Krok 2 - Deser truskawkowy  foto
Truskawki obieramy z szypułek, płuczemy i osuszamy.
Następnie maczam w czekoladzie i odstawiamy, aż czekolada zastygnie.
Krok 3 - Deser truskawkowy  foto
Śmietankę kremówkę ubijamy z cukrem pudrem.
Krok 4 - Deser truskawkowy  foto
Galaretkę przygotowujemy według przepis na opakowaniu (przygotowujemy ją wcześniej, by stężała). Tężejącą przelewamy do pucharków i wstawiamy do lodówki.
Na galaretkę wykładamy bitą śmietanę.
Krok 5 - Deser truskawkowy  foto
Na bitej śmietanie układamy truskawki w czekoladzie.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Janina 25.06.2017 18:38
Fajny deserek;))

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat