Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Deser tęczowy z truskawkami

2.0
(2)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

galaretka truskawkowa 1 sztuka
galaretka niebieska 1 sztuka
truskawki kilkanaście sztuk
śmietana 30% 200 ml
mięta liście do dekoracji
cukier puder 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Deser tęczowy z truskawkami

Kroki postępowania

1
Każdą z galaretek rozpuszczamy w innym naczyniu. Niebieską należy zrobić z połowy porcji - bo nie potrzeba jej dużo
Krok 1 - Deser tęczowy z truskawkami foto
2
Pozostawiamy galaretki do ochłodzenia. Myjemy i odszypułkowujemy truskawki. Zimne galaretki przelewamy do czterech pucharków w następujący sposób: najpierw wlewamy truskawkową następnie delikatnie po ściance pucharka niebieską.
Krok 2 - Deser tęczowy z truskawkami foto
3
Tak powstanie tęczowe przejście kolorów. Na wierzch galaretki kładziemy plasterek truskawki i wkładamy do lodówki do stężenia.
Krok 3 - Deser tęczowy z truskawkami foto
4
Schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno z łyżką cukru pudru.
Krok 4 - Deser tęczowy z truskawkami foto
5
Bitą śmietaną dekorujemy galaretki.
Krok 5 - Deser tęczowy z truskawkami foto
6
Na koniec dodajemy truskawki i listki świeżej mięty.
Krok 6 - Deser tęczowy z truskawkami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

mysza75 26.06.2014 10:43
jaka fajna tęcza pyszności do kawy

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak