Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Deser "SOCZYSTA POMARAŃCZA"

2.0
(9)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

duża pomarańcza
sok pomarańczowy 250 ml
Żelatyna wieprzowa Prymat 2 łyżki
kremówka 200 ml
banan
woda 1/3 (gorąca)

Przepis i sposób przygotowania na: Deser "SOCZYSTA POMARAŃCZA"

Okrągły, nie za duży pojemnik, smarujemy odrobinę masłem, od środka.

W gorącej wodzie rozpuszczamy żelatynę, łączymy z sokiem i wlewamy do pojemnika. Odstawiamy w chłodne miejsce, by stężało.

Zimną kremówkę mocno ubijamy (odkładamy 2 łyżki do dekoracji).

Pojemniczek z galaretką wkładamy na chwilkę do gorącej wody, by galaretka ładnie nam odczepiła się od dna i wykładamy ją na duży talerz. Na galaretkę wykładamy 1/2 kremówki, na to pokrojony w cienkie plasterki banan, znów kremówka i malutkie cząsteczki pomarańczy. Całość obkładamy w skórkach z pomarańczy a wierzch dekorujemy pozostawioną wcześniej kremówką.

Kroimy jak torcik (oczywiście nie jemy skórek) :P

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Malinka 28.03.2013 10:34
Bardzo pomysłowy deserek!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak