Składniki
kostka
kg
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
śmietana kremówka
150 ml -
mleko 3,2%
150 ml -
cukier puder
80 g -
owoce leśne
300 g -
czekolada
do dekoracji -
mięta
do dekoracji -
Żelatyna wieprzowa Prymat
Przepis i sposób przygotowania Deser śmietankowy z sosami z owoców leśnych Giancarlo Russo
Żelatynę namaczamy w ciepłej wodzie przez ok. 10 minut. W tym czasie podgrzewamy w garnku mleko wraz ze śmietaną i cukrem. Nie wolno doprowadzić do wrzenia. Następnie dodajemy odciśniętą żelatynę i całość gotujemy raz jeszcze przez ok. 5 minut, nie dopuszczając do wrzenia. Ciepłą masę wylewamy do posiadanej deserowej formy i pozostawiamy do zastygnięcia przez co najmniej 4 godziny. Przygotowujemy sos z owoców leśnych (np. malin, jagód)lub czekolady. Deser możemy podać również ze świeżymi owocami i czekoladą, dekorując go listkami mięty.
Komentarze (14)
Załaduj więcej komentarzy (4)