Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Deser serowo-borówkowy

3.0
(17)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ser biały 600 gram ( u mnie z wiaderka)
borówka amerykańska 300 gram
Do posypania: białe bezy
cukier 2-3 łyżki
herbatniki ok 20 sztuk
owoce do dekoracji

Porada

Deser możemy podawać od razu lub schłodzić w lodówce. Jeśli schładzamy, to wówczas bezy rozkruszamy dopiero przed podaniem.

Przepis i sposób przygotowania na: Deser serowo-borówkowy

Kroki postępowania

1
Borówki zasypujemy cukrem
Krok 1 - Deser serowo-borówkowy foto
2
Podgrzewamy owoce około 10 minut. W trakcie gotowania puszczą one sok i staną sie miękkie. Tak przygotowane studzimy. Aby przyspieszyć ten proces garnek z otrzymanym musem borówkowym wkładamy do zimnej wody.
Krok 2 - Deser serowo-borówkowy foto
3
Między czasie kruszymy herbatniki. Pokruszone przekładamy na dno przygotowanych pucharków.
Krok 3 - Deser serowo-borówkowy foto
4
Ostygnięte borówki, w ilości ok. 4/5 przekładamy do sera.
Krok 4 - Deser serowo-borówkowy foto
5
Razem miksujemy.
Po dokładnym zmiksowaniu borówkowy serek (jest pyszny!!!) wykładamy na herbatniki. Na ser wykładamy pozostałą ilość ostudzonej masy borówkowej.
Na każdy deserek rozkruszamy po jednym bezie. Gotowe:).
Krok 5 - Deser serowo-borówkowy foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

kloruś 26.01.2015 12:09
chętnie bym przekąsiła! bardzo apetyczne zdjęcie!
Maridka19 26.01.2015 09:40
Takie deserki to ja lubię :)
Pani Domu 26.01.2015 09:04
świetny deser
Magula 26.01.2015 08:55
Wygląda wspaniale
ada.la 26.01.2015 07:50
wygląda rewelacyjnie
dollce 26.01.2015 01:20
wygląda obłędnie i pięknie podane
patryska76 25.01.2015 23:57
mniam mniam!
gusia1000 25.01.2015 23:29
tylko taki robić.
Futka 25.01.2015 23:25
Niebo dla podniebienia :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak