deser sernikowy z czarną morwą

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

masa serowo morwowa

  • morwa czarna

    2 szklanki
  • serek mascarpone

    200 g
  • ksylitol

    1/3 szklanki
  • kwas L askobinwy (wit. C)

    2 łyżeczki
  • pektyna

    2 łyżeczki

spód

  • ciasteczka amaetti

    50 g
  • likier amaretto

    100 ml
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Morwę opłukać, odciąć ogonki i umieścić w blenderze kielichowym. Uruchomić urządzenie i zmiksować na gładko. Dodać kwas L askorbinowy (wit. C) lub ewentualnie sok z cytryny, ksylitol i mascarpone, dokładnie połączyć. Dodać pektyny (przy użyciu soku z cytryny dodać więcej pektyn) i dokładnie zmiksować blenderem. Można użyć też blender ręczny.

Na dno szklaneczek (3-4) pokruszyć ciasteczka amaretti i zalać je likierem amaretto. Następnie przełożyć masę serową, szklaneczki przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki do ścięcia.

Gotowe, smacznego.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
anulka69 26.01.2017 08:58
pyszny deserek
Jagódka77 02.02.2016 20:12
pyszny deser
MAR3STA 07.11.2015 14:49
znakomity deser
dollce 09.08.2015 22:38
Super propozycja :)
Ela15 04.08.2015 09:06
świetny deser
Alex_M 14.07.2015 18:42
rewelacyjny :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat