Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

DESER SERDUSZKO JABŁKOWO-JOGURTOWY

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

jabłka 250 gram
jogurt naturalny 180 gram
rodzynki 2 łyżki
galaretka agrestowa 1 szt
cynamon Prymat 1/4 łyżeczki
sok z cytryny 1/2 szt
cukier waniliowy 2 łyżki
woda 250 ml
listki melisy 5-7 szt
Żelatyna wieprzowa Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: DESER SERDUSZKO JABŁKOWO-JOGURTOWY

Kroki postępowania

1
Rodzynki zalać gorącą wodą na około 10 minut.Jabłka umyć obrać ze skórki i pokroić w kostkę,skropić sokiem wyciśniętym z cytryny żeby nie ściemniały.Na dno garnka o grubym dnie wlać łyżkę wody,dodać pokrojone jabłka i osączone z wody rodzynki.Prażyć całość mieszając przez około 10 minut aż jabłka będą szkliste,pod koniec dodać cynamon i łyżkę cukru waniliowego,przełożyć jabłka do miski aby ostygły.
Krok 1 - DESER SERDUSZKO JABŁKOWO-JOGURTOWY foto
2
Do szklanki wsypać galaretkę agrestową taką która powinna być rozpuszczona wg.producenta w 1/2 l wody,dodatkowo dodać do galaretki łyżeczkę żelatyny.Całość zalać gorącą przegotowaną wodą w ilości 250 ml,czyli dodać o połowę mniej wody niż jest napisane na opakowaniu,mieszać aż wszystko dokładnie się rozpuści,zostawić do ostygnięcia.Do drugiej miski włożyć jogurt i dodać łyżkę cukru waniliowego,wymieszać.
Krok 2 - DESER SERDUSZKO JABŁKOWO-JOGURTOWY foto
3
Gdy galaretka ostygnie wlać 100 ml galaretki do masy jabłowej i 100 ml do masy jogurtowej wymieszać,wstawić obie masy do lodówki i poczekać aż zaczną tężeć..Resztę galaretki wylać na płaski talerzyk i zostawić do zastygnięcia.
Krok 3 - DESER SERDUSZKO JABŁKOWO-JOGURTOWY foto
4
Foremkę w kształcie serduszka lub inną dowolną jaką mamy ułożyć na talerzu,moja foremka serduszko miała wymiary 16x18 centymetrów.Na dno foremki wyłożyć 1/2 masy jabłkowej a następnie 1/2 masy jogurtowej i znowu reszta masy jabłkowej i na wierzch masa jogurtowa.Tak przygotowany deser wstawić do lodówki na około godzinę.
Krok 4 - DESER SERDUSZKO JABŁKOWO-JOGURTOWY foto
5
Po tym czasie wyjąć deser z lodówki,delikatnie zdjąć foremkę pomagając sobie nożem przy brzegach foremki,udekorować brzegi deseru resztą galaretki która zastygła na talerzyku zaskrobując ją łyżeczką.
Krok 5 - DESER SERDUSZKO JABŁKOWO-JOGURTOWY foto
6
Wykończyć deser układając na środku kształt jałuszka z galaretki i robiąc ogonki z kawałków rodzynka oraz układając dowolnie listki świeżej melisy.Smacznego.
Krok 6 - DESER SERDUSZKO JABŁKOWO-JOGURTOWY foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Laila2786 20.02.2017 11:23
dla mnie bomba
Betka 15.01.2016 16:35
lekki deser...
Norgiusz 22.05.2015 09:03
pysznosci ;)
Aneta41 18.04.2015 11:31
smakowite
Dorian 26.02.2015 15:09
pieknie wyglada
Motorek 23.11.2014 17:56
bardzo smaczny deser
IwonaKa 18.09.2014 15:07
ale ładnie przygotowany,az ślinka leci
gacopierz23 02.09.2014 21:44
piękne serduszko
IwonaKa 02.09.2014 15:31
wygląda ślicznie,na pewno przepyszny
Malgorzata549 28.08.2014 14:16
piękny tort
Motorek 31.07.2014 21:12
smaczny i piękny deser
erym 25.07.2014 12:53
nutka miety jest orzezwiajaca!
Kejti 16.07.2014 00:19
Super wygląda :-)
Dorian 08.07.2014 20:30
pięknei wyglada
Ada-Gaba 07.07.2014 21:37
pomysłowo wykonane i w dodatku pyszne
Grażyna13 03.07.2014 15:49
Piękny i pyszny :)
Ola1young 04.06.2014 13:22
cudne i pyszne serduszko :)
Malgorzata549 02.06.2014 13:11
piękne i pyszne
Klausia 01.06.2014 17:45
ładnie wygląda :)
ankaryba 02.09.2013 12:39
pięknie wygląda ten deser :-)
kuklik 29.05.2013 20:55
przepiękny //
Wacław 30.03.2013 10:26
bardzo aaaaaaapetyczny !!!
smakoszek 04.03.2013 23:22
niesamowicie smacznie wygląda:)
Joanna23 31.01.2013 13:38
sliczne
Joanna23 29.01.2013 10:02
pycha

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak