Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Deser ryżowy z wiśniami

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ryż 2 woreczki
mleko 1 szkl
śmietana 30% 200 ml
cukier waniliowy torebka
cukier 1/2 szkl
Żelatyna wieprzowa Prymat 2 łyżki
konfitura wiśniowa słoik

Przepis i sposób przygotowania na: Deser ryżowy z wiśniami

Ryż gotujemy z odrobiną soli do miękkości. W mleku rozpuszczamy oba cukry, zalewamy ryż i gotujemy około 10 minut aż ryż wchłonie większość część mleka. Żelatynę rozpuszczamy w 4 łyżkach zimnej wody,mieszamy i podgrzewamy do uzyskania płynnej konsystencji.Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno i pod sam koniec dodajemy przestudzoną żelatynę. Masę śmietanową dodajemy do ryżu i dokładnie mieszamy. Ryż wkładamy do miseczek i chłodzimy około 2 godzin w lodówce. Wyjmujemy z lodówki, wykładamy na talerze i polewamy konfiturą wiśniową.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

anka1988 27.08.2017 11:00
fajny deser dla dzieci
bietka 27.08.2017 08:13
Pyszny deserek :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak