Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Deser rabarbarowy z nutką egzotyki

3.0
(13)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

rabarbar 200 g
woda 1/2 szklanki
galaretka agrestowa 1
galaretka ananasowa 1
ananas z puszki 150 g
śmietana kremówka 200 g
ciasteczka amaretti 10 sztuk
Paluszki w czekoladzie 7-8 sztuk

Porada

Zamiast śmietanki możemy użyć śnieżki na mleko. Drugą galaretką była o smaku ananasowo-granatowym na 375 ml wody. Paluszki były całe czekoladowe.

Przepis i sposób przygotowania na: Deser rabarbarowy z nutką egzotyki

1. Rabarbar obieramy, kroimy w drobne kawałki, przekładamy do garnuszka, zalewamy 1/2 szkl. wody i dusimy aż rabarbar się rozpadnie a woda odparuje. Odstawiamy do ostygnięcia.

2. W 400 ml wrzątku rozpuszczamy galaretkę agrestową. Odstawiamy do ostudzenia.

3. Przestudzony rabarbar miksujemy blenderem na gładko, wlewamy galaretkę agrestową. Mieszamy dokładnie albo jeszcze raz blendujemy. Przelewamy do pucharków lub kieliszków do połowy ich wysokości (6-7 sztuk). Odstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia.

4. W 350 ml wrzątku rozpuszczamy galaretkę ananasowo-granatową. Odstawiamy do ostudzenia.

5. Po przestudzeniu galaretkę przelewamy do pucharków i nakładamy ananasa. Wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia.

6. Śnieżkę ubijamy w zimnym mleku (200 ml). Każdy pucharek podajemy ze śnieżką, pokruszonymi ciastkami amarettini i paluszkami czekoladowymi.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ada.la 02.01.2017 08:08
wygląda egzotycznie
Damiano
Damiano 17.06.2015 08:38
smaczny deser
mikrusiak 16.06.2015 20:08
bardzo fajny deserek...:)
tomek18 16.06.2015 19:38
wygląda przepysznie
Grazyna0211 16.06.2015 17:42
smaczny deser

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak