Deser mango ze szczyptą szfranu

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mango

    2 szt
  • jogurt naturalny

    1 szklanka
  • miód prawdziwy

    3 łyżki
  • sok z cytryny

    2 łyżki
  • Cynamon cały Prymat

    1 szt
  • cukier kryształ

    50 gram
  • woda

    200 ml
  • Cynamon mielony Prymat

    do dekoracji
  • Szafran nitki Prymat

    do dekoracji
  • wiórki kokosowe

    3 łyżki
  • ser ricotta

    100 gram
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Wodę zagotować z cukrem i laską cynamonu .Zmniejszyć ogień i gotować jeszcze ok.15 min.do otrzymania gęstego syropu.Owoce mango obrać, usunąć pestkę, pokroić w kostkę/część można odłożyć do dekoracji/dodać do gorącego syropu i gotować ok.5 min. Odstawić do wystudzenia,wyjąć laskę cynamonu. Twarożek wymieszać z jogurtem,miodem i sokiem z cytryny.Dodać wiórka kokosowe.Ostudzone owoce mango nakładać na przemian z masą jogurtową do szklanych pucharków. Nakryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na ok.1-2 godz. Przed podaniem deser udekorować świeżymi plastrami mango i delikatnie posypać cynamonem.Mój deser posypałam dodatkowo szczyptą szafranu.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Klausia 24.08.2015 18:31
dobry deser :)
Betka 07.05.2012 19:02
mniam mniam;]
Kamila/kami007 11.03.2012 14:00
pychota
msmariusz 10.03.2012 21:34
ładnie wyglądają
Monika78 10.03.2012 21:14
Smacznie wyglada... zwlaszcza ze uwielbiam mango

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat