Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

deser makowo-wiśniowy

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

wiśnie 1/2 kg
twaróg 40 dag
śmietana kremówka 300 ml
żółtko jajek 3 szt.
cukier 20 dag
Żelatyna wieprzowa Prymat 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: deser makowo-wiśniowy

Jajka umyj, osusz, rozbij i oddziel żółtka od białek. Żółtka wrzuć do miseczki, dodaj cukier i starannie utrzyj na jednolitą masę. Twaróg zmiel dwukrotnie w maszynce do mięsa lub zmiksuj blenderem.
Mak wypłucz na bardzo gęstym sitku, zalej wrzątkiem i gotuj 15 minut na niewielkim ogniu. Następnie odcedź, poczekaj, aż ostygnie, zmiel dwukrotnie w maszynce do mielenia mięsa lub blenderem.
Zmielony twaróg i zmielony mak dodaj do masy z żółtkami i cukrem, wymieszaj i ucieraj przez chwilę.
Żelatynę przygotuj według przepisu podanego na opakowaniu. Śmietanę mocno schłódź w lodówce, ubij ja mikserem. Gdy będzie puszysta, dodaj do niej pół żelatyny i jeszcze chwilę ubijaj. Następnie dodaj ją do masy z twarogu oraz maku i jeszcze przez chwilę ubijaj.
Wiśnie umyj, osusz, wyjmij z nich pestki. Wrzuć je do wysokiego naczynia i zmiksuj blenderem na jednolitą masę. Dodaj do nich resztę żelatyny i dokładnie wymieszaj.
Do pucharków wlewaj warstwę kremu z wiśni, następnie masę twarogową, znów warstwę kremu z wiśni i tak na przemian. Deser schładzaj całą noc w lodówce.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

dorotka0000025 19.02.2012 17:25
pycha
Robert10 29.01.2011 21:24
wygląda apetycznie
ziutula
ziutula 05.01.2011 03:39
wiśnie zawsze...

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak