Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

deser makowo-piernikowy z konfiturą

2.0
(6)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

pierniczki glazurowane 200 g
serek śmietankowy 300 g
pomarańcza 1 szt
ciasteczka korzenne 8 szt
masa makowa 4 łyżki
czekolada deserowa 50 g
konfitura niskosłodzona 2 łyżeczki

Porada

Do deseru użyłam konfitury pomarańczowej.

Przepis i sposób przygotowania na: deser makowo-piernikowy z konfiturą

Przygotować masę z serka i maku: w naczyniu umieścić serek, dodać masę makową oraz 3 łyżeczki soku z pomarańczy. Posłodzic konfiturą. Jeśli samemu przygotujemy mak, to następująco: mak (50-70g) zalać wodą, gotować na małym ogniu, przełożyć na gazę, odsączyć, zemleć dwukrotnie. Mak doprawić smażoną skórką z pomarańczy i cytryny oraz namoczonymi wcześniej rodzynkami. Można także wykorzystać gotową masę z puszki. -
Do pucharków pokruszyć na spód pierniki. Wyłożyć po dwie, trzy łyżeczki masy makowej. Następnie na masę pokruszyć korzenne herbatniki. Na sam koniec wyłożyć pozostałą masę, wyrównując brzegi.
Deser udekorować kropelkami czekoladowymi lub startą czekoladą oraz otartą skórką z pomarańczy.Schłodzić przed podaniem.
Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Seba 06.01.2015 08:34
smaczny deser
R'n'G Kitchen 23.12.2014 13:09
Jak z piernikiem ,to biorę w ciemno
Alex_M 22.12.2014 19:50
fajny deserek :)
gosia56 22.12.2014 14:50
na pewno pyszny;)
Joannasz3190 22.12.2014 12:54
Pyszności :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak