Deser kremowy -bezowy

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • beza

  • białka

    4 sztuki
  • cukier drobny

    1 szklanka
  • mąka ziemniaczana

    1 łyżka
  • sok z buraczka

    ćwikłowego
  • krem budyniowy

  • kisiel truskawkowy

    1
  • mleko

    1/2 litra
  • bita śmietana

  • krem galaretkowy

  • galaretka malinowa

    1
  • bita śmietana

    1
  • mleko

    200 ml
  • DODATKOWO:

  • płatki kwiatów

    nagietka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Z schłodzonych białek i szczypty soli ubić sztywną pianę.Dodawać stopniowo cukier i ubijać tak długo ,aż nie będą widoczne kryształki cukru.Wymieszać drewnianą łyżką z przesianą mąką i odrobiną soku z buraka.Szprycą wyciskać rozetki na kształt koła.Suszyć w piekarniku nagrzanym do 90 stopni przez około 1 godziną czasu przy uchylonych drzwiczkach .Galaretkę przygotować według przepisu na opakowaniu.Kisiel rozprowadzić w pół szklanki mleka ,a resztę zagotować i ugotować budyń.Odstawić aby wystygło.Do zimnego budyniu wsypać bitą śmietanę i miksować przez 5 minut.Wstawić na pół godziny do lodówki.Bita śmietanę ubić z 200 ml zimnego mleka(trochę odłożyć do dekoracji) i wymieszać z gęstniejącą galaretką(trochę odłożyć do dekoracji). Na taflę bezową wyłożyć krem budyniowy potem galaretkowy.Udekorować odłożonymi kremami i płatkami nagietków.Przed podaniem włożyć na godzinę do zamrażarki.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (15)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
kate.500 03.08.2013 08:49
pieknie sie prezentuje
plocia 26.06.2013 22:20
Taki bezik to i ja bym zjadła
anja3107 08.03.2013 18:33
jakie cudo! Tylko pozazdrościć talentu
Juleczka20 07.03.2013 22:12
ale pysznie i kolorowo :)
hastalavista 29.07.2012 00:54
wygląda przecudownie :)
Justyna28 15.07.2012 16:37
świetny:)
Aneta41 23.05.2012 09:10
dla dzieci idealne!
PaniMISIOWA 11.05.2012 18:00
ale piękne!
jola1508 09.03.2012 21:52
ale cudeńko
alaaa 12.12.2011 18:23
ale kolorowy,,

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat