Przepis i sposób przygotowania na: Deser karmelowy
Karmel
W rondelku o grubym dnie lub na patelnie wysypujemy cukier
(ilość wedle uznania mi wyszła niepełna szklanka)
i podgrzewamy na niewielkim ogniu
NIE MIESZAMY ŁYŻKĄ !
tylko lekko poruszamy całym rondelkiem, jak cukier się rozpuści podtrzymujemy na ogniu do uzyskania
odpowiedniego koloru(w zależności jak mocno brązowy chcemy)
Deser
W między czasie mleko zagotowujemy z cukrem waniliowym.
W 1/2 szklanki mleka rozpuszczamy żelatynę.
Do gorącego mleka wlewamy 1/2 karmelu i dobrze mieszamy aż całość się połączy.
Na koniec dodajemy żelatynę i dobrze mieszamy.
Wylewamy do szklanek,jak wystygnie wstawiamy do lodówki żeby stężało.
Deser wykładamy na talerze, polewamy karmelem(ja go lekko podgrzałam) i posypujemy
np.Crunchy