Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Deser karmelowy

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mleko 0.5 litra
cukier 1 szklanka
cukier waniliowy 1 łyżka
Żelatyna wieprzowa Prymat 2 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Deser karmelowy

Wykonanie


Karmel
W rondelku o grubym dnie lub na patelnie wysypujemy cukier
(ilość wedle uznania mi wyszła niepełna szklanka)
i podgrzewamy na niewielkim ogniu
NIE MIESZAMY ŁYŻKĄ !
tylko lekko poruszamy całym rondelkiem, jak cukier się rozpuści podtrzymujemy na ogniu do uzyskania
odpowiedniego koloru(w zależności jak mocno brązowy chcemy)


Deser
W między czasie mleko zagotowujemy z cukrem waniliowym.
W 1/2 szklanki mleka rozpuszczamy żelatynę.
Do gorącego mleka wlewamy 1/2 karmelu i dobrze mieszamy aż całość się połączy.
Na koniec dodajemy żelatynę i dobrze mieszamy.


Wylewamy do szklanek,jak wystygnie wstawiamy do lodówki żeby stężało.


Deser wykładamy na talerze, polewamy karmelem(ja go lekko podgrzałam) i posypujemy
np.Crunchy

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Alex_M 26.03.2013 10:49
pyszny deser!
eMMe 21.03.2013 16:25
dla mnie idealny:)
noninka77 21.03.2013 16:02
Ciekawy przepis:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak